Офроуд с 1115 камили в Монголия влиза в Гинес

15 март 2016 в 08:00 3916 1

камили
Участници в кушията с камили

В пустинята Гоби се проведе най-голямото състезание с камили. До дни ще стане ясно дали то ще бъде вписано в Книгата на рекордите Гинес, предадоха информационните агенции. В състезанието участваха 1115 животни, съобщава сайтът Asia Russia Daily.

Състезателите с камилите трябваше да преминат 15 км. Победителят е Баянмух, преминал състезателното трасе за 35,12 мин. Завършили са 1108 състезатели.  Основната група е преминала по маршрута за 68 минути. Предишният рекорд бе за Китай.

Стартът беше със 1115 камили, но само 1108 успяха да финишират. Над 2000 пастири и 3000 туристи са гледали състезанието. При предишния рекорд са участвали състезатели от Пакистан, Саудитска Арабия, Египет, Бахрейн, Йордания, Катар, ОАЕ, Оман и Австралия.

Според източници в интернет, камилите в България са били част от оборудването на 17-и пехотен Доростолски полк, на чиито гърбове е било пренасяно войсково имущество, за нуждите на бойците при Чаталджанските позиции.

Справка:

Камиларството в България е било най-силно развито в Дедеагачка област, където се е практикувало и от българи, и от турци. Единствено гръцкото население в Беломорска Тракия не се занимава с отглеждането на камили. По данни на Анастас Примовски в Гюмюрджина и през 50-те години на ХХ в. има големи собственици на камили. Този поминък сред българите е най-добре развит в с. Еникьой, Дедеагашко. Там традицията в камиларствотото не замира нито при построяването на железопътната линия Цариград-Солун, нито след насилственото изгонване на българите от Беломорска Тракия в 1924 г., а дори чрез тях се пренася в южните български земи. През 1824-1925 г. в Кърджали се заселват бежанци, които водят със себе си над 500 камили. Това се случва и в други източнородопски градове, като в Тополоград са регистрирани около 300 камили. Да се запази камиларството като поминък се оказва трудно, тъй като по тези места основното транспортно животно е мулето, а и през 30-те години навлизат и новите превозни средства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!