Очевидци: Войници режат гърла в Хомс

OFFNews 05 март 2012 в 18:18 5012 0

Сирия
Сирия

Хората, които бягат от размирния сирийски град Хомс разказват, че там се извършват зверски убийства, пише Би Би Си.

Хомс е град в западната част на Сирия, намиращ се на 162 километра северно от столицата Дамаск. В разположеният на река Оронт град живеят около 1,3 млн. души. През последните месеци градът стана арена на кървави убийства. Местна жена, успяла да избяга, разказва пред медията, че войници са прерязали гърлото на 12-годишния й син в покрайнините на Хомс в петък, ден след като бунтовниците се оттеглиха от района на Баба Амр, най-размирната част от града. Тя разказва за други 35 мъже и момчета от същия район, които са били задържани и убити. Поради съображения за сигурност правителствените сили ограничиха за четири дни достъпа на Червения кръст до района на Баба Амр. Междувременно бунтовниците предупредиха за надвиснала хуманитарна катастрофа в града. През последните дни  са били прекъснати токът, водата и всички комуникации, същевременно времето рязко е застудява и пада сняг, пише Би Би Си. Доставките на храна са доста оскъдни, а голяма част от хората са твърде уплашени, за да напуснат града.

"Писъци"

В четвъртък правителствени войски, подкрепени от танкове влязоха в Баба Амр след бунта на Свободната сирийска армия, като обявявиха "тактическо разпределение". Хора от опозицията, както и активисти за човешки права, заявиха че проправителствените сили са залавяли масово мъже и момчета над 14-годишна възраст, които все още са били в Баба Амр, след което са ги измъчвали и убивали. Жена, която е ходила пеша в продължение на три дни, разказва че в петък правителствените войски са арестували и убили 36 мъже и момчета. "Прерязаха гърлото на сина ми", разказва жената. Съпругът й допълва, че със собствените си очи видял как един войник е стъпил върху главата на сина му, докато друг военен го убива. "Можех да чуя виковете му", добавя той. Няколко дезертьори от елитна военна част разказват пред кореспондент на Би Би Си, че са залавяли мирни граждани и са ги убивали. Бяха ни казали: "Стреляйте по всичко, което мърда. Цивилни или военни - стреляйте по всички", разказват те. Гневът на хората от Баба Амр ги е разпръснал по различни точки на Сирия, техният бунт е смачкан, заявява кореспондентът на Би Би Си. Има международно възмущение, но няма реално споразумение за това как да се доведат нещата до край, добавя той. Според независима анкетна комисия, създадена от Съвета за сигурност на ООН по правата на човека, през февруари, сирийските сили за сигурност са "извършвали систематични и брутални нарушения на човешките права, в мащаби, съизмерими с престъпления срещу човечеството. И всичко това с очевидното знание и съгласието на най-високо ниво в държавата." Установено е също така и че антиправителствени групи извършват злоупотреби, но "несравними по мащаб и организация на тези, извършвани от държавата". От ЕС заявиха, че ще документират всички предполагаеми военни престъпления и подготвят "деня за разплата" за лидерите на режима в Сирия. Русия и Китай обаче наложиха вето на две резолюции на Съвета за сигурност на ООН, които критикуваха режима на Башар Асад.  

"Изключително тежка ситуация" 

"Ситуацията е изключително тежка, метеорологичните условия са трагични",  заяви пред швейцарско радио и телевизия RTS генералният директор на Международния комитет на Червения кръст Ив Дакор. "В Хомс е много студено. Има сблъсъци, хората нямат достъп до храна или вода, а големият брой на ранените затруднява допълнително тяхното евакуиране." Втори конвой на Международния комитет на Червения кръст, извършване на храна за "няколко хиляди души" и други облекчения, доставя също пристигна в Хомс от Дамаск в понеделник. Вчера екипи на Червения кръст и Червения полумесец  раздаваха храна, бебешко мляко, одеяла и хигиенни продукти в съседните квартали и села, където хората са потърсили убежище, включително и Инсхаат, Тавзи и Абил. От Червеният кръст заявиха, че нуждите от тези продукти в трите области са били "огромни". От агенцията за бежанците на ООН междувременно заявиха, че между 1000 и 2000 сирийски бегълци от Хомс се опитват да достигнат границата с Ливан.

Общият брой на жертвите от началото на протестите през март 2011 г. срещу режима на сирийския президент Башар Асад достигна над 7600 души. В него са включени повече от 5500 цивилни, над 1650 войници и полицаи, както и близо 400 души от редиците на бунтовниците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови