Очаквания за прозападно правителство в Черна гора след номинирането на Дритан Абазович за премиер

OFFNews 04 март 2022 в 10:39 1790 0

Снимка Дритан Абазович/Фейсбук

Президентът на Черна гора Мило Джуканович натовари Дритан Абазович, лидер на Гражданското движение УРА, да състави новото правителство, проправяйки път за установяване на прозападно управление в момент на безпокойства за отражението, което руската инвазия в Украйна би могла да има в страната, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Дритан Абазович служеше като вицепремиер в предишния просръбски кабинет, но по-късно инициира падането от власт на правителството, аргументирайки се със зациклилия процес на евроинтеграция.

Предишното черногорско правителство падна след вот на недоверие в парламента миналия месец. Това правителство беше съставено след изборите през август 2020 г., с които бе прекъснато 30-годишното управление на Демократическата партия на социалистите (ДПС) на Мило Джуканович.

Президентът призова парламента да се събере възможно най-скоро, за да гласува правителството и програмата му. Той обясни решението си да определи Абазович за министър-председател, като каза, че той и политическите му съюзници са го убедили, че ще успеят да осигурят достатъчна парламентарна подкрепа за новия кабинет.

Номинацията дойде след политически консултации с парламентарни партии в Черна гора, в които не се включиха сръбскоориентираните формации, които са и проруски.

Джуканович и неговата ДПС доведоха Черна гора до независимост през 2006 г., а през 2017 г. присъединиха страната към НАТО, устоявайки на съпротивата на традиционния съюзник Русия. Популярността на партията обаче постепенно отслабна на фона на нарастващи твърдения за корупция.

Джуканович, ключов съюзник на Запада в усилията за противодействие на руското влияние на Балканите, заяви вчера, че е в интерес на Черна гора да има ново правителство възможно най-скоро, предвид "допълнителните предизвикателства за сигурността и политическите предизвикателства от войната в Украйна и отражението й върху стабилността на нашия регион", както посочи той.

Абазович казва, че ще формира правителство на малцинството с подкрепата в парламента на депутатите от ДПС на Джуканович. Просръбски групи се заканиха да организират протести срещу подобно правителство.

Черногорците остават разединени между подкрепата за прозападните политики и просръбския уклон. Десетки демонстрираха в подкрепа на Русия по-рано тази седмица във втория по големина град Никшич.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!