Ексклузивно Изборът на нов патриарх ще е между Григорий Врачански, Гавриил Ловчански и Даниил Видински

Обвиняват Папа Франциск, че е отправил хомофобска обида при среща на закрити врата

OFFNews 28 май 2024 в 10:22 744 0

Снимка БТА/АП

Папа Франциск е отправил хомофобска обида по време на среща при закрити врата миналата седмица, пише Си Ен Ен. Той е казал на италианските епископи да не позволяват на хомосексуални мъже да се обучават за свещеници. Позовавайки се на източници, присъствали на срещата, италианските вестници Corriere della Sera и La Repubblica съобщиха, че папата, който говори италиански като втори език, е направил коментарите по време на разговор с италианските епископи на 20 май и вероятно не е осъзнал как е прозвучало изказването му.

Това се случва на фона на предложенията на италианските епископи за промяна на насоките за кандидатите за семинарии.

През 2005 г. Ватиканът постанови, че църквата не може да допусне ръкополагането на мъже, които са хомосексуални. През 2016 г. папата потвърди това решение. Две години по-късно той каза на италианските епископи да не приемат хомосексуални кандидати за свещеници.

По време на своето управление папата се опита да предложи по-приветлив подход към католиците от ЛГБТ+, като каза "Кой съм аз, за да съдя?", когато го питаха за хомосексуалните свещеници, и също така предложи възможността свещениците да предлагат неофициални благословии за еднополови двойки.

Вестник Corriere della Sera пише, че аржентинският папа, който говори италиански като втори език, може би не е осъзнавал колко обиден е бил езикът му, като добави, че забележката е била посрещната с недоверчив смях от епископите.

Няма официален запис на коментарите, поради естеството на срещата при закрити врата. Си Ен Ен се обърна към Ватикана с молба за коментар дали папата е използвал този термин, но оттам все още не са отговорили.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II