Обрат в Киев: Съдът изпрати проруския митрополит Павел за два месеца под домашен арест

OFFNews 01 април 2023 в 20:43 4581 0

Снимка

Митрополит Павел - Паша Мерцедеса в съдебната зала.

Шевченският районен съд в Киев изпрати за два месеца под домашен арест бившия викарий на Кирило-Печорската лавра и епископ на Украинската православна църква при Московската патриаршия митрополит Павел, съобщиха информационните агенции в Киев и Москва. Владиката ще трябва да носи и електронна гривна за проследяване.

Обратът в делото за мярка за неотклонение дойде малко неочаквано, след като по-рано днес съдът отложи вземането на решение, защото владиката обяви в съдебната зала, че се е почувствал неразположен. В събота сутринта в дома, обитаван от митрополита, който в Украйна е познат с проруските си възгледи и с прякора Паша Мерцедеса нахлуха служители на Службата за безопасност на Украйна и на Националната полиция, а СБУ връчи на духовника постановление привличането му като обвиняем (заподозрян) по два текста от НК - за всяване на религиозна вражда и за оправдаване на руското нахлуване в Украйна. След отлагането на мярката за понеделник владиката влезе в болница, но по-късно след постановление за принудително довеждане в съда и съгласувано и със защитата му е било решено делото все пак да се гледа днес.

Руската православна църква нарече поставянето на митрополита под домашен арест незаконно, а самият Паша Мерцедеса каза, че арестуването му в домашни условия има политически характер. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови