Обрат в Канада: либералите са на власт след 10-годишно управление на консверваторите

OFFNews 20 октомври 2015 в 16:50 3620 1

Либералната партия спечели парламентарните избори в Канада. С избора на Джъстин Трудо за премиер се слага край на 10-годишното управление на консерваторите в страната. 

Либералите успяха да спечелят мнозинство в парламента, осигурявайки си 184 от 338 места.

Водената от Трудо партия започна предизборната си кампания на трето място, но с впечатляващ обрат спечели мнозинството.

След победата Джъстин Трудо заяви, че канадците са гласували за истинска промяна:

"Победихме страха с надежда, цинизма - с много работа. Най-важното е, че победихме идеята, че канадците трябва да се задоволяват с малко".

Сред основните идеи на либералите за управлението на страната са: намаляването на данъците на средната класа и увеличаването им за богатите, приемане на повече сирийски бежанци, спиране на бомбардировките срещу Ислямска държава и легализирането на марихуаната. 

Досегашният министър-председател на страната Стефан Харпър поздрави своя опонент за победата и заяви, че той и партията му ще приемат резултатите "без забавяне".

Това беше най-дългата предизборна кампания в историята на Канада. Малцина са очаквали победа на либералите в такъв мащаб. Те успяха да спечелят с 14 места повече от необходимите им за сформиране на мнозинство в парламента, а консерваторите ще трябва да се задоволят с 99.

Класиралата се на трето място партия на Новите демократи успя да си осигури 44 места, равняващи се на по-малко от половината от очакваните от тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови