Обявиха причината за самолетната катастрофа в Карачи

OFFNews 24 юни 2020 в 15:26 3528 0

Човешка грешка е причина за катастрофата с пътническия самолет на Пакистанските международни авиолинии, която взе 97 жертви през май.

Според разследването грешка на пилота и на контролната кула е довела до трагедията, в която оцеляха само двама от пасажерите.

Първоначалното заключение на разследването е, че пилотът и кулата имат пропуски по отношение на протокола, заяви министърът на авиацията на Пакистан Гулам Сарвар Хан, цитиран от Би Би Си. Той добави, че пилотите не са били концентрирани и заради пандемията от коронавируса.

Полетът на 22 май бе сред първите в страната след отварянето на гражданската авиация по време на пандемията.

Самолетът падна върху оживен жилищен квартал в град Карачи.

По думите на министър Хан машината, Airbus A320, е била технически изрядна.

"Пилотът не е спазил инструкциите на контролната кула, а тя, от своя страна, не е информирала пилота за ударилия се двигател", добави Хан.

Самолетът е летял от Лахор за Карачи, когато пада върху жилищна зона. Преди това пилотът първоначално е опитал да се приземи на летище Jinnah в Карачи. Той не е успял да разгърне механизмите за кацане. Това, от своя страна, е причинило застъргване на пистата преди повторното излитане. След това, докато екипажът се готвел за второ приземяване, РВД-тата не го уведомили, че вследствие на първото двигателите са тежко повредени.

Публикуваният вече в медиите разговор между екипажа и контролната кула е записал пилота да казва, че са "загубили двигателите".

От кулата питат дали ще предприеме приземяване "по корем" (върху корпуса), а пилотът отговаря: "Мейдей, мейдей, мейдей". С това сигнализира за крайно тежка аварийна ситуация.

Един от двамата оцелели пасажери - Мухамед Зубаир, казва, че между първия неуспешен опит за кацане и катастрофата са минали 10-15 минути. "Никой не осъзнаваше, че самолетът ще се разбие; летеше гладко", добавя Зубаир. Той загубил съзнание при падането и по-късно се събудил сред пламъци и дим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови