Обама започва втория си президентски мандат

21 януари 2013 в 09:33 1043 0

Барак Обама Снимка: EPA/БГНЕС
Барак Обама Снимка: EPA/БГНЕС

Днес американският президент Барак Обама встъпва официално във втория си мандат.

Според конституцията на САЩ президентският мандат изтича в 12 часа през деня на 20 януари. Заради това, че денят беше неработен за официалните институции президентът и вицепрезидентът Джо Байдън положиха клетва на закрита церемония в Белия дом. Днес тя ще бъде повторена "пред всички".

Това е 57-а поред тържествена церемония за встъпване в длъжност на американски президент.

И в началото на първия си мандат Обама се закле пак два пъти, но по друга причина. Тогава съдията от Върховния съд Джон Робъртс обърка текста на клетвата, а Обама повтори думите му и се наложи на следващия ден да се закълне още веднъж, вече с правилния текст.

Днес утрото за Обама ще започне с посещение на църковна служба, пише РИА "Новости". Направо от храма той ще се отправи към украсената със знамена Капитолия. Церемонията е на специална трибуна от западната страна на хълма на властта. Хиляда и шестстотин души са с покани за тържеството. След иногурацията те са поканени и на тържествен обяд.

Химнът на САЩ ще бъде изпълнен от Бионсе.

Първо Обама ще повтори клетвата с ръка върху Бибилията, принадлежала някога на Линкълн, след това ще се закълне и вицепрезидентът Джо Байдън.

Първата официална реч за новия президентски мандат на Обама е веднага след това.

Церемонията ще се показва на специалните екрани, разположени по главния вашингтонски булевард. Според полицията между 600 и 800 хиляди души ще я проследят по този начин. През 2009 година там се бяха събрали рекордните 1,8 милиона души.

За сигурността по време на церемониите отговаря Сикрет сървис. Хилядите полицаи ще бъдат подпомогнати от доброволци. Службите за сигурност предупреждават, че на 21 януари заради претоварени мрежи могат да възникнат трудности с телефонните връзки. Транспортът в центъра на столицата няма да се движи, затварят се и няколко моста между Вашингтон и съседната Вирджиния.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!