Обама забрани проучванията за нефт и газ в Северния ледовит океан

OFFNews 19 ноември 2016 в 14:08 4547 4

Администрацията на американския президент Барак Обама забрани проучванията за нефт и газ в Северния ледовит океан през следващите най-малко 5 години.

Решението е значима победа за природозащитниците, които от години провеждат кампания срещу проучванията в района. Те са категорични, че промишлената дейност в ледените води ще навреди на животинските видове и ще засили глобалното затопляне.

Забраната може да бъде отменена от наследника на Обама на поста Доналд Тръмп, който преди е обещавал да увеличи проучванията, но процесът може да отнеме месеци и дори години.

Петгодишната забрана (2017-2022 г.) блокира плановете за продажба на нови разрешителни за проучвания за нефт и газ в Чукотско и Бофортово море, северно от Аляска. В обхвата на петгодишния мораториум попадат и сондажите в Атлантическия океан.

Сондажи все пак ще могат да се правят в залива Кук в Аляска, северно от най-големия град в щата Анкъридж. Разрешават се сондажите и в Мексиканския залив, дълго време център на крайбрежния добив на нефт в САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12688

4

Emil Kasamakov

20.11 2016 в 10:07

Е, горе-долу и аз това казвам: маймуните да не коментират политически новини. Най-големите профани като теб са най-гласовити. :)

12688

2

Emil Kasamakov

19.11 2016 в 17:08

Глупости, "професоре"!
Първо, тази стъпка на Обама не е ново хрумване. Става дума за поредния 5-годишен план за продажба на разрешителни за добив във федерални води. Подготовката за него тече от лятото - още преди да се разбере, че Тръмп е кандидат-президент.
Второ, в Аляска от поне една година не се дават разрешителни. Просто никой не ги иска. Единствената компания, която добива нефт в американски води е Шел. И те миналата есен се отказаха. Изхарчиха 7 млрд долара за проучвания и накрая казаха, че резултатите са незадоволителни. Официално заявиха, че няма да дупчат в близко бъдеще в Чукотско и Бофортово море. По същото време от Аляска се отказа и Статойл.

Така че единственият начин за Тръмп да увеличи проучванията е сам да отиде да дупчи. :)