Обама в новата си книга: Русия вече не е свръхсила

OFFNews 17 ноември 2020 в 15:37 3149 2

Бившият американски президент Барак Обама пише в новата си книга, че Русия вече не е свръхсила заради недостатъчния брой съюзници и военни бази в чужбина, предаде руската агенция ТАСС.

Книгата на 44-я президент на САЩ излезе днес със заглавие "Обетована земя" (A Promised Land). 

ТАСС твърди, че Обама смята, че въпреки големия си ядрен потенциал, който отстъпва само на американския, на Русия не ѝ достига "широката мрежа от алианси и бази", която позволява на САЩ да упражнява военната си мощ по света.

"Освен това руската икономика продължава да отстъпва на икономиките на Италия, Канада и Бразилия и на практика изцяло зависи от износа на петрол, газ, минерали и оръжия", добавя Обама.

Бившият президент посочва и данни от проучвания, които сочат високото равнище на корупция, социалното неравенство и ниската продължителност на живота сред мъжете в Русия.

Според Обама Русия блокира американските предложения в Съвета за сигурност към ООН, както и "активизира усилията си да пречи на държавите от бившия съветски блок да излязат от сферата на нейното влияние".

Бившият президент посочва, че през 2009 г. е смятал тогавашния руски президент Дмитрий Медведев за "олицетворение на новата Русия - млад, стегнат и облечен в модни костюми в европейски стил".

"Освен това Медведев явно е разбирал английски език, въпреки че е общувал с помощта на преводач", пише още Обама.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови