Обама спира изтеглянето на американски войски от Афганистан

OFFNews 15 октомври 2015 в 14:08 3792 2

Войници на САЩ

Снимка Архив

Тази година американски войници неведнъж са се притичали на помощ на афганистанската армия.

САЩ ще спрат военното си изтегляне от Афганистан и ще запазят хиляди войници в страната до края на мандата на президента Обама през 2017 г., съобщава в. „Ню Йорк таймс“. Очаква се самият той да обяви това по-късно днес.

Военното присъствие на САЩ в Афганистан продължава вече 14 години. В момента там са разположени 9800 войници, които ще останат през по-голямата част от 2016 г. според коригираните планове на американското правителство. Те ще бъдат намалени до 5500 души към края на идната година или началото на 2017-а, са казали висши служители от администрацията.

Някои от тези военнослужещи ще продължат да обучават и съветват афганистанските сили, а други ще продължат прякото издирване на бойци на Ал Каида и „Ислямска държава“, намерили убежище в страната.

„Изоставяйки амбицията си да върне у дома почти всички американски войници, преди да напусне поста, г-н Обама изглежда признава, че афганистански сили за сигурност още никак не са готови сами да се противопоставят на талибаните“, отбеляязва „Ню Йорк таймс“.

Бунтовниците сега са се разпрострели из повече части на Афганистан, отколкото в който и да било момент от 2001 година насам, сочат данни на ООН. Освен това в края на септември талибаните постигнаха най-голямата си победа – завзеха северния град Кундуз и го удържаха над две седмици, преди да се оттеглят окончателно във вторник.

Обаче и преди този удар администрацията на Обама беше под растящ натиск от военните и от други във Вашингтон, включително от Конгреса. Те настояваха да бъдат изоставени плановете догодина да бъдат съкратени наполовина войниците в Афганистан, а после, към началото на 2017-а да бъдат оставени 1000 души и то само в тежко укрепеното посолство на САЩ в центъра на Кабул.

Президентът на Афганистан Ашраф Гани също настояваше пред Обама да задържи в страната повече войски. Тази година американските военни неведнъж са се притичали на помощ на афганистанските сили в боевете им против талибаните. Те са нанасяли въздушни и понякога са пращали специални части за пряко участие в сраженията – въпреки уверенията на Обама, че американската война в Афганистан е приключила.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови