Обама наложи вето на бюджета за отбрана, поиска по-малко

OFFNews 23 октомври 2015 в 10:25 2459 7

Снимка Архив

Американският президент Барак Обама наложи вето върху бюджета за отбрана на страната, съобщава Си Ен Ен.

На церемонията по подписването на ветото Обама отхвърли сумата от 612 мрлд. долара, заявявайки, че тя е в разрез с опитите му да се намалят разходите на Пентагона.

Обама настоя, че изпратеният му проектобюджет е бил трик, целящ да увеличи разходите за отбрана, нещо, което и републиканци и демократи искат да бъде свито.

"Многократно съм настоявал пред конгреса да се елиминират излишните разходи и да се уверим, че подсигуряваме военните ни правилно. Вместо това, предложената сума е планирана с трикове, които няма да позволят на Пентагона да прави това, което трябва.", каза президента.

Това е едва 5-тото вето, което Обама подписва, откакто встъпи в длъжност и първото, което налага по време на публична церемония.

Той също така призова законодателите да се вслушат в опасенията му свързани с механизма по финансиране и да елиминират мерките, спиращи го да премества затворници от Гуантанамо бей, намиращ се в Куба.

От своя страна републиканците заявиха, че Обама оставя военните уязвими. Повод за това тяхно становище е проведена вчера спасителна операция в Ирак, по време на която загина един войник.

Те ще се опитат да отхвърлят ветото, макар от Белия дом да са сигурни, че то ще остане. За да не влезе в сила трябва да има противопоставяне от две трети от сената и Белия дом.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!