ОАЕ финансира с $15 млн. морския коридор Кипър-Газа

OFFNews 11 април 2024 в 10:35 692 0

Снимка GettyImages

Обединените арабски емирства (ОАЕ) обявиха финансова подкрепа от 15 млн. щатски долара за морския хуманитарен коридор от Кипър за Газа, съобщават световните медии. Кипърският президент Никос Христодулидис съобщи, че скоро се очаква да бъдат възобновени доставките на помощи по него за цивилното население в анклава.

Значителната сума се предоставя по разпореждане на президента на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян като част от ангажимента на страната "да се справи с влошаващата се катастрофална хуманитарна ситуация в Ивицата Газа", се посочва в изявление на външното министерство.

Създаването на специален международен фонд "Амалтия" бе едно от решенията на конференцията с участието на над 40 държави и организации, проведена на острова през март. Той трябва да подпомогне координацията и финансирането на дейностите по доставките за Газа.

"Мисията за хуманитарна помощ от Кипър по морския коридор ще бъде възобновена скоро, с приключването на работата, извършвана от САЩ, за изграждането на временен кей в Газа. Очаква се съоръжението да бъде готово до 15 дни, по-рано от планирания срок 1 май", каза президентът Никос Христодулидис.

Доставките по коридора бяха спрени, след като неправителствената организация "Световна централна кухня" спря работата си в палестинския анклав заради смъртта на седем нейни членове при израелски въздушен удар на 1 април. Втората група от три кораба бяха принудени да се върнат обратно в Кипър с 240 тона помощи, като само 100 тона бяха разтоварени в Газа.

Около 1000 тона храни се съхраняват в момента в Кипър в готовност да бъдат изпратени за палестинското население.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки