Новозеландец падна от двойна на небостъргача Shard в Лондон височина и оцеля

OFFNews 11 септември 2023 в 15:51 6118 0

Небостъргачът Shard в Лондон

Снимка pexels.com

Небостъргачът Shard в Лондон

Алпинист оцеля по чудо и получи само леки наранявания въпреки падане от 600-метрова височина.

Новозеландецът се спускал по склона на вулканичната планина Таранаки, която се намира на на Северния остров на Нова Зеландия. Спасило го... пролетното време, което размекнало леда и той се приземил в снега - разказват от полицията, цитирани от Би Би Си.

Разстоянието, на което е паднал, се равнява на Кралската часовникова кула в Мека, Саудитска Арабия - една от най-високите сгради в света. То е и почти два пъти по-високо от височината на Shard в Лондон, която се извисява на 309 м в небето.

Алпинистът е бил част от група, изкачваща Таранаки, когато пада от върха около обяд местно време в събота, 9 септември.

"След като видял как колегата му се спуска надолу по планината и се изгубил от поглед, друг член на групата се спуснал надолу, за да се опита да го открие", разказват от полицията.

Член на алпийската спасителна служба на Таранаки също се изкачвал този ден и помогнал за откриването на падналия мъж.

Планината Таранаки има репутацията на една от най-смъртоносните в Нова Зеландия, според Съвета за планинска безопасност на страната.

През 2021 г. двама алпинисти са паднали от същото място, от което през уикенда е паднал алпинистът, и са загинали.

Таранаки е спящ вулкан, който се намира в относителна изолация на западното крайбрежие на Северния остров на Нова Зеландия.

Съветът за планинска безопасност коментира: "Изолираността на планината от други планини, близостта до бреговата линия и географското положение на планината обуславят едни от най-бързо променящите се и неблагоприятни метеорологични условия в Нова Зеландия. Времето, съчетано със сложния и неравен терен, създава изключително уникална среда. Една грешка може да бъде катастрофална."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика