Ново разследване влошава нещата за Георгиева и Дянков по аферата с Китай

OFFNews 19 септември 2021 в 19:53 21834 4

Снимка Getty images

Световната банка реши да спре да издава доклада си "Doing Business", след като разследване разкри, че родената в България ръководителка на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева и бившият български финансов министър Симеон Дянков са оказали натиск върху служителите да подобрят позицията на Китай в предишни класации. 

„След като прегледа цялата налична информация за "Doing Business", включително констатациите от минали прегледи, одити и доклада, който Банката публикува днес от името на съвета на изпълнителните директори, ръководството на Групата на Световната банка взе решение да прекрати "Doing Business“, се казва в изявление на Световната банка, цитирано от BGNES.

Георгиева беше най-популярният еврокомисар от България и беше заместник-председател на Европейската комисия при Жан-Клод Юнкер от 2014 до 2016 г. Впоследствие Георгиева зае високопоставен пост в Групата на Световната банка, като стана първият изпълнителен директор на Международната банка за възстановяване и развитие и Международната асоциация за развитие, започвайки от 2 януари 2017 г. Георгиева беше и временно изпълняващ длъжността президент на групата на Световната банка, когато тогавашният президент д-р Джим Йон Ким се оттегли в началото на 2019 г.

Дянков, който беше финансов министър в първото българско правителство на ГЕРБ, беше съветник на Георгиева в Световната банка. Той е посочен като един от създателите на класацията "Doing Business", съобщава "Intelinews".

В проучване на доклада си Световната банка установи, че позицията на Китай в доклада за 2018 г. е трябвало да бъде със седем места по-ниска от 78-ото, на която е поставен. Според разследването позицията на страната е подобрена след натиска на Георгиева.

„Промените на китайските данни в "Doing Business 2018" изглежда са резултат от два различни вида натиск, упражняван от банковото ръководство върху екипа на "Doing Business“, се казва в доклада на Световната банка за разследването.

Разследването е извършено от независимата външна компания "WilmerHale".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

4

Стефан

20.09 2021 в 17:24

Бе как може да казваш на дянкото педераз бе, срамота!
Той просто има вечен запек, затова му е тънко гласчето.

4038

3

Moirae

20.09 2021 в 15:43

Как може такова нещо. Никой от ГЕРБ не практикува корупция.