Новият министър на финансите на Ердоган: Ще върнем турската икономика на рационална основа

OFFNews 04 юни 2023 в 15:36 1096 3

Снимка Haberturk

Мехмет Шимшек

Новоназначеният министър на финансите на Турция Мехмет Шимшек заяви днес, че страната няма избор, освен да се върне към „рационалната основа“, за да осигури предвидимост на икономиката, предаде Ройтерс.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган назначи Шимшек в кабинета си в събота с цел да овладее кризата с цената на живота и други проблеми и като ясен знак, че новото правителство ще се завърне към по-ортодоксална икономическа политика. Преди това новият министър вече е бил на същия пост в страната в различни правителства в периода 2007 - 2018 година. През декември м. г. Шимшек за първи път беше забелязан заедно с Ердоган на официално събитие, посветено на увеличаване на капацитета на подземното хранилище за природен газ в Силиври

На церемонията по поемането на поста Шимшек каза, че основната цел на новото правителство ще бъде увеличаването на благосъстоянието на обществото.

„Прозрачност, последователност, предвидимост и съобразяване с международните норми ще бъдат основните принципи за постигането на тази цел“, заяви Шимшек.

„Турция няма друг избор освен да се върне към една рационална основа. Основана на правилата, предсказуема турска икономика ще бъде ключът към постигането на желаното благосъстояние“, каза той.

Той добави, че макроикономическата стабилност в среда на увеличаващи се глобални предизвикателства и геополитически напрежения ще бъде приоритет.

„Установяването на фискална дисциплина и осигуряването на стабилност на цените за устойчив висок растеж ще бъдат нашите основни цели“, подчерта новият турски финансов министър.

Шимшек, който беше високо ценен от финансовите пазари, когато беше финансов министър и след това вицепремиер в периода 2009 – 2018 г., каза, че друг приоритет ще бъде намаляването на високата инфлация в Турция до едноцифрени стойности.

„Жизненоважно за страната ни е да намали отново инфлацията до едноцифрени стойности в средносрочен план, да увеличи предсказуемостта във всички сфери и да ускори структурната трансформация, която ще намали дефицита по текущата сметка“, заяви той.

През миналата година годишната инфлация на потребителските цени в Турция достигна до 24-годишен рекорд от 85 процента. През последните 10 години турската лира изгуби 90 процента от стойността си.

Политиката на централната банка за стабилизиране на валутния курс изпрати през миналия месец резервите в чужда валута, с които разполага, за първи път от 2002 г. в отрицателна територия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

860

3

Constanza

05.06 2023 в 20:36

Чудесно обобщение, уважаеми 6екеr4о. Лошото е, че му се получава засега.

А с двата си въпроса просто исках да покажа, че тезите им не издържат и на най-повърхностен преглед.

-329

2

6екеr4о

05.06 2023 в 11:20

Уважаема Constanza, иска ми се да Ви припомня позабравената думичка волунтаризъм, чието значение в настоящия случай е как един самозабравил се азиатски император си въобразява, че с декрети, заплахи и насилие ще превърне желаното в действително!?

860

1

Constanza

04.06 2023 в 18:11

А в кой момент турската икономика се е хлъзнала от рационалното и чак сега ли се сещат?