Нови трусове разлюляха Хавай след изригването на вулкана Килауеа

OFFNews 05 май 2018 в 21:30 5136 0

Снимка USGS

Поредица земетресения, включително с магнитуд 6,9 по скалата на Рихтер, разлюляха остров Хавай, където изригването на вулкана Килауеа принуди стотици жители да се евакуират, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Американският геофизичен институт отбеляза, че трус с такава сила е в състояние да нанесе значителни щети, но Тихоокеанският център за предупреждение за цунами успокои, че въпреки повишеното равнище на водите край острова с до 40 см, опасност от силна приливна вълна няма.

Земетресението е разлюляло сградите в Обществения дом в град Паоа - един от двата центъра за евакуация, създадени набързо, след като лавата започна да блика от пукнатини в земята близо до населени райони.

Нова, четвърта пукнатина се появила точно преди най-новия трус в един такъв район, на около 20 км от вулкана.

Килауеа, един от най-активните вулкани в света и един от петте на острова, е постоянно действащ от 35 години. Сегашното изригването започна в четвъртък и продължи и вчера, принуждавайки два района с общо около 1700 жители да се евакуират. По-рано геофизичният институт каза, че изригването е било предшествано през изминалата седмица от поредица земетресения.

Според учените е почти невъзможно да се предскаже колко време ще продължи изригването. Няма данни за пострадали или жертви, но губернаторът на Хавай е мобилизирал хавайската национална гвардия да окаже спешна помощ при необходимост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews