''Никой не очакваше толкова мощна подкрепа'': Първите британски танкове Чалънджър пристигнаха в Украйна

OFFNews 28 март 2023 в 07:57 9381 3

Снимка Фейсбук/Олексий Резников

Първите британски танкове "Чалънджър" пристигнаха в Украйна, съобщи късно снощи украинският министър на отбраната Олексий Резников, предаде Франс прес.

Резников публикува снимка на танковете във Фейсбук и съобщи, че "британските "Чалънджъри", американските "Страйкърс" и "Кугар" и германските "Мардери" вече са включени в състава на украинските части. Говорителката на украинското министерство Ирина Золотар потвърди, че танковете "Чалънджър" вече са в Украйна, без да посочва точния им брой на този етап.

"Преди една година никой не можеше да си представи, че подкрепата на партньорите ще бъде толкова мощна, че целият цивилизован свят ще реши да даде отпор на кървавия агресор, терористичната държава Руска федерация. През тази година всичко се промени. Украйна промени света. Устойчивостта на украинския народ и уменията на нашата армия доказаха, че Украйна ще победи. И ние вече побеждаваме", написа Резников.

Украински войници преминаха обучение във Великобритания, за да се научат как да боравят с 14-те танка, доставени от Лондон на Украйна, за да се противопостави на руското нашествие, съобщи по-рано вчера британското министерство на отбраната. Обучението им е започнало малко след като в началото на януари Обединеното кралство обяви, че ще достави танковете.

Преди това Лондон спомена за доставка през март, без да дава повече подробности за графика на доставките. Обучените по този начин украински войници, чийто брой не беше уточнен, се завръщат в страната си "по-добре екипирани, но не по-малко застрашени", заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс. "Продължаваме да стоим до тях и да правим всичко възможно, за да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", добави той в изявлението си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

3

Маги Стралска

28.03 2023 в 14:34

унищожени са...... многокократно дори.....

345

2

Джендо Джедев

28.03 2023 в 08:26

Конашенков каза, че вече са унищожени, бе! ;)

2550

1

alfakentavur

28.03 2023 в 08:15

Няма друг случай в цялата световна история, когато толкова много и такива държави за толкова кратко време с такава мощ и сила да се обединили срещу една.
Няма и да има, защото всеки сатрап вече ще знае какво го очаква.
Дори и жалките други диктаторчета, които подкрепят Путлер, го правят в много малка степен или без да му дават оръжия. Рашистите са сами срещу целия цивилизован свят.
И това ще е краят им.
След което путлеристката пропаганда ще бъде приравнена на хитлеристката пропаганда. И тога ще стрижем нула номер по площадите рашистките мекерета, така както са стригали френските метреси на нацистите във Франция.