Нови правила за влизане в Турция

OFFNews 17 май 2023 в 15:37 9567 2

Снимка pixabay

Българското консулство в Истанбул публикува нови правила за влизане и пътуване в Турция.

При влизане на турска територия с лек автомобил, превозното средство се регистрира на водача и единствено той има право да го управлява и да излезе с него от страната.

Не се разрешава преотстъпване или управление от друго лице, било то с пълномощно, дори регистрираният на влизане водач да се намира в същия автомобил. 

При проверка от турските контролни органи и установяване на нарушение на горното изискване, автомобилът може да бъде задържан и след няколко дневна бюрократична процедура изпратен в офис на турските митници към съответното населено място, след което върнат на водача след заплащане на солидна глоба, обясняват от посолството.

Оттам не посочват какъв е размерът на глобата, нито колко дни е "бюрократичната процедура".

Българите, на чието име е регистриран автомобил при влизане в Турция, нямат право да напускат страната, без автомобила или да представят официален документ с уважителни причини, налагащи това.

От посолството напомнят, че при пътуване е задължение на българите да имат здравна застраховка, валидна на турска територия.

Българите, посещаващи Турция с цел лечение, трябва да отчитат, че отношенията им с лечебното заведение са от частно правен характер и не могат да разчитат на консулско съдействие при възникнали спорове от финансово или друго естество.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  1000

  2

  Euro6

  17.05 2023 в 23:56

  Пълна дивотия до шия , значи караме с колега на двойка прицип и при влизане в турция камиона го регистрират на който кара от двамата. После на изход трябва така да сметнем времето на каране че пак той да кара. Мега глупав и недомислен закон , очаквам скоро време доста жалби и протести от колеги които карат по релация турция. Спасението е да се кара само на еденица но времето за бутане по опашките ще е крайно недостатъчно. Не стига че ни слагат лимит на горивото 450 литра при влизане ми сега и това...

  15914

  1

  поп Дръвчо

  17.05 2023 в 15:48

  Султан Ермалък пак нещо е решил да си стриже поданиците.
   
  X

  Кристин Димитрова: седмокласниците писаха по разказа ѝ, а медиите я представиха като майката на Папи Ханс (подкаст)