Нови европейски санкции ще включват отнемане на запорирано в ЕС руско имущество

OFFNews 18 ноември 2022 в 20:17 5693 4

Снимка Getty Images

Новите санкции може да включват отнемане на запорирано в ЕС руско имущество.

ЕС подготвя оценка за въздействието от възможни нови санкции срещу Русия и Беларус, съобщи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс, цитиран от БТА. Той добави, че до заседанието на Европейския съвет през декември се очаква да бъде подготвен законопроект за отнемане на запорираното в ЕС руско имущество като част от мерките срещу Москва заради войната в Украйна.

Натискът ни над Русия не може да бъде отслабен при никакви обстоятелства, заяви чешкият министър по европейските въпроси Микулаш Бек на пресконференция след днешното заседание на Съвета на ЕС по общи въпроси. Той допълни, че на ръководеното от него заседание държавите от ЕС единодушно са осъдили руския обстрел по украинска гражданска инфраструктура. Това е военно престъпление, заяви Бек.

По повод новото изслушване по въпроса с процедурата срещу Унгария по чл. 7 от договора за ЕС Рейндерс отбеляза, че Съветът на ЕС се занимава за пети път с този случай. По неговите думи предстои ЕК да наблюдава много внимателно приложението на промените в унгарското законодателство, предприети по искане на комисията и свързани с отпускането на средства от общия бюджет.

Рейндерс поясни, че комисията поддържа някои от изразените опасения на Европейския парламент, сред които са недостатъците на унгарската избирателна система. Еврокомисарят отбеляза също финансирането на "противоречиви кампании" от правителството в Будапеща - например тази срещу санкциите на ЕС срещу Русия, след като унгарските представители вече са ги подкрепили при гласуването в Съвета на ЕС. Рейндерс посочи също свободата на изразяване и състава на унгарския медиен съвет, съставен изцяло от назначения на управляващата партия.

Бек уточни, че чешкото председателство на Съвета на ЕС не предвижда до края на годината да се постави на гласуване въпроса за временното лишаване на Унгария от право на глас на съвместните заседания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

4

Johnny B Goode

19.11 2022 в 16:36

Освен да се напие от мъка и да продължи да дрънка глупости, нама какво друго да реагира Медведчик.

22547

2

dolivo

19.11 2022 в 11:48

Нефтохима , пристанището! точно така!

345

1

Джендо Джедев

19.11 2022 в 08:32

Крайно време е да си вземем Лукойл!