Нови 20 000 сирийци са до границата с Турция

OFFNews 09 януари 2020 в 18:00 2585 0

Сирийски бежанци

Снимка АА

Бежанският натиск от Сирия към Турция се засилва, заради ударите на армиите на Башар Асад и на Русия, и на проиранските групировки от зоната за деескалация в района на Идлиб през последните два дни още 20 000 сирийци стигнаха до границата, съобщава Анадолската агенция.

Атаките на режима на Асад и съюзниците му са непрекъснати, жителите на районите Маарат-ан-Нуман и Серакиб изоставят домовете си и търсят по-безопасните места. Общият брой на принудените да бягат от Идлиб от началото на ноември 2019 г. достигна 379 523 души, казва сирийският правозащитник Мухамед Халадж.

По-голямата част от тези хора намира убежище в граничещите с Турция райони, други бягат към местата, които бяха в обсега на операциите „Щит на Ефрат“ и „Маслинова клонка“.

Представители на умерената опозиция считат, че непрекъснатите удари по северозападната част на Сирия ще доведат до нова вълна на миграция, особено от южен Идлиб, където живеят 250 000 души. Там се наблюдава остър недостиг на хуманитарни помощи, палатки и жилища.

Палатковите лагери край турската граница са буквално удавени от проливните дъждове, за хората няма одеяла, сухи дрехи, питейна вода, лекарства, медикаменти, до момента до тях не е достигала хуманитарна помощ. Там няма осигурено електричество и водоснабдяване, посочва сириецът Абу Махмуд, избягал от бомбардировките.

Войната в Сирия започна през март 2011 г., когато мирните протестни демонстрации прераснаха във въоръжен конфликт, след като военните откриха огън по демонстрантите.

По данни на Върховния комисариат за бежанците при ООН през тези години на конфликта 6,6 млн. сирийци бяха принудени да се преселят другаде, а 5,6 млн. са бежанци.

Турският президент Реджеп Ердоган многократно отправя заплахи към ЕС, че ще отвори границите на страната си и Европа ще бъде пометена от мигрантска вълна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови