Новата марка на крал Чарлз III е без корона

OFFNews 08 февруари 2023 в 08:39 3341 1

Крал Чарлз III

Снимка Getty Images/Архив

Британският крал Чарлз Трети на погребението на Елизабет Втора

Британската кралска поща показа изображението на крал Чарлз III, което ще се появи на новите пощенски марки от 4 април.

Минималистичното, без излишни украси изображение е одобрено лично от краля. На новата марка Чарлз III е дори без корона.

„Отзивите, които получихме, бяха, че той иска да е семпла. Това е много човешко изображение, без украса и символика“, каза директорът на външната служба на Кралската поща Дейвид Голд, предаде бТВ. Дизайнът е имал за цел и да осигури приемственост, повлиян от класическия профил на кралица Елизабет II, създаден от художника Арнолд Мачин през 1967 г.

Новата марка е още по-семпла и строга. На нея няма корона или кралски символи - за разлика от много от предшествениците, където марките на кралете често включват изображение на корона, а кралиците са изобразени с корона или диадема.

„Вече 70 години имаме един и същ монарх, а от 1967 г. насам имаме почти едни и същи марки“, каза още Голд и допълни, че сега хората ще трябва да свикнат да виждат новото изображение върху марките.

Британските пощенски марки са уникални с това, че не показват името на страната, а на новите марки няма нищо друго освен главата на краля, цената, а вече и прикрепен баркод.

Дизайнът се основава на скулптура, изработена от художника Мартин Дженингс за новите монети на крал Чарлз III, като изображението е адаптирано дигитално за марките.

Отпечатани са милиони нови марки, които ще се използват едновременно с тези на кралица Елизабет II до изчерпване на старите запаси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

905

1

lilianasimeono1

08.02 2023 в 10:54

На снимката към тази статия Чарлз III напомня за краля-буржоа Луи Филип (1824 -1830), който предпочитал да се облича като обикновен гражданин. :)