Новата Конституция на Русия вече се продава, преди да е гласувана на референдум

OFFNews 16 юни 2020 в 17:27 3862 0

Снимка РБК

Референдумът за промяна на Конституцията на Русия е насрочен за 1 юли, но в книжарниците вече може да се купи книжното издание с измененията на основния закон на Русия, съобщава РБК. На корицата на едно от изданията е написано, че влиза в сила от деня в който бъдат официално публикувани резултатите от гласуването.

“Не виждам нищо особено, още повече, че там е отбелязано, че Конституцията влиза в сила само след гласуването. Трябва да бъде публикувано това, за което хората ще гласуват”, коментира пред изданиетo прессекретарят на президента Дмитрий Песков

В брошурата към изданието на издателство “Омега-Л” се вижда, че то е дадено за печат още на 17 март 2020 г. Тогава гласуването беше обявено за 22 април, а след извънредното положение заради коронавируса беше отложено за 25 март. 

В списъка с поправките в Конституцията, след одобрението на парламента и конституционния съд, е "зануляването" на четирите досегашни мандата на Путин. То дава възможност държавният глава да остане на власт още 12 години след изтичането на сегашния, до 2036 г.

Според руската опозицията, част от тиражите на изданията с бъдещата Конституция са предварително поръчани от държавни структури, което говори, че Путин е уверен, че промените ще бъдат приети.

Лидерът на Фонда за борба с корупцията Алексей Навални съобщи в Туитър, че държавни предприятия и структури имат схема при която работещите там ще бъдат принудени да гласуват “за” промените и скоро ще оповести подробности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!