Нова жертва на атентата, извършителят е младеж от Централна Азия

OFFNews 04 април 2017 в 08:15 7004 0

Снимка EPA

Още един човек загина вследствие на атентата в метрото на Санкт Петербург. Той е 11-ата жертва, съобщава Би Би Си. В същото време, властите разкриха, че заподозреният за извършител е млад мъж, на 20-ина години, от Централна Азия, съобщават руски медии. 

Новинарските агенции "Интерфакс" и ТАСС съобщават, че заподозреният е бил идентифициран, но все още не е ясно дали той бил атентатор-самоубиец.

Малко след полунощ пък РИА "Новости" съобщи за намерено тяло на младеж от Централна Азия в епицентъра на експлозията, като цитира полицейски източници, които уточняват, че е рано той да бъде наричан "атентатор-самоубиец".

Атентатът стана в понеделник, 3 април, следобед. Влакът се е движил от станция „Сенная площадь“ към станция "Технологичен институт".

По същото време в града беше руският президент Владимир Путин, който е и родом от Санкт Петербург. Той посети мястото на трагедията същия ден вечерта и остави цветя.

При експлозията между две подземни станции вчера загинаха 10 души, а днес почина и един от ранените, които общо са най-малко 45 души. Управата на Санкт Петербург обяви тридневен траур.

Руските власти определят случилото се като терористичен акт. Никой не е поел отговорност за него.

Министър-председателят Дмитрий Медведев обяви, че експлозията е била "терористична атака" чрез съобщение във Фейсбук.

Световни лидери застанаха зад Русия и осъдиха атентата.

Белият дом обяви, че президентът Доналд Тръмп е разговарял с руския си колега Путин по телефона и е предложил „пълна подкрепа“ за довеждането на виновните до правосъдие.

„И двамата – президентът Тръмп и президентът Путин – се съгласиха, че тероризмът трябва да бъде победен решително и бързо“, се казва в изявлението.

Германският канцлер Ангела Меркел описа случилото се като „варварско действие“, а върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини каза, че европейците са с руския народ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови