Нова теория: с маска неусетно можем да изградим имунитет

OFFNews Последна промяна на 28 октомври 2020 в 11:29 40923 4

В наскоро публикувана научна статия изследователски екип твърди, че маските могат да спомогнат за изграждане на имунитет, съобщава nationalgeographic.bg.

Във влака, в автобуса или на работа: предпазването на устата и носа в момента е неделима част от ежедневието ни. Доказано е, че маските предпазват от коронавирус, тъй като задържат голяма част от вирусите, които отделяме, когато говорим, кашляме или кихаме.

Маските обаче не предпазват на сто процента. Капчици, съдържащи вируса, може да проникнат навън с дъха ни, въпреки предпазването на устата и носа. Според нова научна теория, наскоро представена в New England Journal of Medicine, този на пръв поглед плашещ сценарий може да има категорично предимство.

Учените смятат, че малко количество патогени, поети от събеседника ви могат да доведат до лека или безсимптомна инфекция, но че имунната реакция на тялото е достатъчно силна, за да се развие имунитет срещу вируса. Така маските могат да създадат един вид жива ваксина, сочи теорията на Моника Ганди и Джордж Ръдърфорд от Калифорнийския Университет в Сан Франциско.

Теорията, че малко количество патогени води до леко протичане на болестта и въпреки това на силна имунна реакция не е напълно нова.

Преди появата на ваксината за едра шарка се е използвала т.нар. вариолация - първата ваксина в историята на медицината. Лекарите прилагали малко количество секреция от пъпките на хора с едра шарка върху кожата на здрави. Това водело до сравнителни леко прекарване на болестта и изграждане на имунитет при здравия човек. Но, тъй като това лечение нямало особено предвидими ефекти, и понякога водело до тежко, често и фатално развитие на болестта, то било премахнато с въвеждането на ваксината.

Как количеството вирус се отразява на протичането на COVID-19 при хората все още не се знае. Според Бринкман това се знае единствено при изследвания с животни. Проучване на хамстери доказва, че животните се заразяват в различна степен в зависимост от количеството вируси на които са изложени. Подобно проучване с хора е трудно да се проведе поради етически причини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1532

4

tarabata

28.10 2020 в 14:18

естествено, че вредят. дишайки без маска изхвърляш всякакви патогени и мръсотии, които се задържат в маската и пак ги вдишваш. за въгледвуокиса няма да пиша.

НЕ БЕ ТИ СИ НАЙ-ГОЛЕМИЯ СПЕЦИАЛИСТ!!! Господ е извадил мозъка ти и ти го е сложил за маска.

1000

3

GoGo84

28.10 2020 в 13:59

Направиха ни на маймуни с тези маски и какво правят те - вредят ли, помагат ли, имат ли смисъл, нямат ли смисъл.....

3140

2

zuljin

28.10 2020 в 13:39

tarabata ти си най-големия специалист тук!!! Задмина и Мангъров...

1532

1

tarabata

28.10 2020 в 12:48

Бахти глупостите!