Нова прогноза: До август от коронавируса ще починат близо 135 000 души в САЩ

OFFNews 05 май 2020 в 07:41 2930 0

Според нови прогнози близо 135 000 души може да починат от новия коронавирус в Съединените щати до началото на август, предаде Ройтерс, като се позова на Института за здравни изследвания и оценки към Вашингтонския университет.

Агенцията отбелязва, че това би означавало близо два пъти повече смъртни случаи от предишните проекции, датиращи от средата на миналия месец.

Новата прогноза отразява очакваното до 11 май смекчаване на мерките за социално дистанциране в 31 от 50-те американски щата и повишената мобилност на местните жители. Увеличаването на контактите между хората ще благоприятства разпространението на коронавируса, предупреди институтът, чиито модели се използват от Белия дом.
Той вече прогнозира 134 475 починали в САЩ до началото на август - средно аритметично между 95 092 и 242 890 смъртни случая.

В неделя президентът Доналд Тръмп допусна, че близо 100 000 американци може да умрат от новия коронавирус - повече отколкото очакваше преди.

Университетът "Джонс Хопкинс" е регистрирал 1015 починали от коронавируса за 24 часа - най-ниския брой от един месец, предаде Франс прес.

Смъртните случаи в най-тежко засегнатата от пандемията страна не са падали под 1000 от началото на миналия месец. От средата на април САЩ са блокирани на "плато", от което така и не могат да започнат да слизат.

Съединените щати са на първо място в света в мрачната статистика на заразените и починалите. По официални данни от коронавируса в страната са починали 68 689 души от близо 1,2 милиона регистрирани заразени. Близо 187 180 човека са оздравели.

Сенатът на САЩ междувременно се събра на първото си пленарно заседание от пет седмици, предаде Асошиейтед прес.
Агенцията отбелязва, че горната камара на Конгреса прекъсна работа от март - за по-дълго отколкото по време на пандемията от испанския грип през 1918 г. или след атентатите на 11 септември 2001 г.

За разлика от контролирания от републиканците Сенат, доминираната от демократите Камара на представителите не заседава заради здравните рискове, свързани с коронавируса.

Сенаторите бяха насърчени да носят маска. 49 от 100-тимата членове на горната камара на Конгреса на САЩ са над 65-годишна възраст и са смятани за рискова група, отбелязва Франс прес.

Очаква се Сенатът да обсъди начини за овладяване на епидемията и рестартиране на най-голямата икономика в света, съобщи БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови