Нова подкрепа от САЩ за заплашения от Китай Тайван: започват търговски преговори

OFFNews 18 август 2022 в 12:51 1120 1

Джо Байдън

Снимка Getty Images

Джо Байдън

Правителството на САЩ ще проведе преговори с Тайван за широкообхватен търговски договор в знак на подкрепа за самоуправляващата се островна демокрация, която Китай обявява за своя територия, съобщава АП.

Това е поредният израз на американска подкрепа за острова, след като Пекин проведе военни учения, включващи изстрелване на ракети в морето, за да сплаши Тайван след посещението този месец на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси - най-високопоставеният член на американското правителство, посетил Тайван от 25 години насам. Тайванските военни проведоха в четвъртък учение с ракети и оръдия, симулирайки отговор на китайска ракетна атака.

Координаторът на президента Джо Байдън за Индо-тихоокеанския регион Кърт Кембъл заяви миналата седмица, че търговските преговори ще "задълбочат връзките ни с Тайван", но подчерта, че политиката не се променя. Съединените щати нямат дипломатически отношения с Тайван, деветия по големина техен търговски партньор, но поддържат широки неофициални връзки.

В съобщението на търговския представител на САЩ не се споменава напрежението с Пекин, но се казва, че "официалните преговори" ще развият търговските и регулаторните връзки - стъпка, която ще доведе до по-тясно официално взаимодействие.

Тайван и Китай се разделят през 1949 г. след гражданска война и нямат официални отношения, но са обвързани с търговия и инвестиции за милиарди долари. Островът никога не е бил част от Китайската народна република, но управляващата Комунистическа партия твърди, че е длъжна да се обедини с континенталната част, при необходимост със сила.

Разрешаването на по-голям износ за Съединените щати може да помогне на Тайван да намали усилията на Китай да използва статута си на най-голям търговски партньор на острова като политически лост. Континенталната част на страната блокира вноса на тайвански цитрусови плодове и други храни в отговор на посещението на Пелоси на 2 август.

Правителството на китайския президент Си Дзинпин не реагира незабавно на съобщението.

Американско-китайските отношения са на най-ниското си ниво от десетилетия насам на фона на спорове относно търговията, сигурността, технологиите и отношението на Пекин към мюсюлманските малцинства и Хонконг.

USTR заяви, че преговорите ще се водят под егидата на неофициалното посолство на Вашингтон - Американския институт в Тайван.

Правителството на Си твърди, че официалните контакти с Тайван, като еднодневното посещение на Пелоси, могат да окуражат острова да се опита да превърне десетилетната си фактическа независимост в постоянна - стъпка, която според Пекин би довела до война.

Вашингтон заявява, че не заема позиция по отношение на статута на Китай и Тайван, но иска спорът между тях да бъде разрешен по мирен път. Федералният закон задължава правителството на САЩ да се погрижи островът да разполага със средства за самозащита.

"Ще продължим да предприемаме спокойни и решителни стъпки за поддържане на мира и стабилността пред лицето на продължаващите усилия на Пекин да я подкопае и да подкрепим Тайван", заяви Кембъл по време на конферентен разговор миналия петък.

Китай поема повече от два пъти по-голяма част от износа на Тайван в сравнение със Съединените щати, които са неговият външен пазар № 2. Правителството на Тайван твърди, че неговите компании са инвестирали почти 200 млрд. долара в континенталната част на страната. Пекин твърди, че според преброяването през 2020 г. около 158 000 тайвански предприемачи, специалисти и други лица живеят на континента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови