Нова фаза на войната: Пожари и взривове в Русия и Крим, ракети по Харков

Ангел Марковски 19 август 2022 в 10:59 15095 13

Пожар и взривове в склад за боеприпаси в граничещата с Украйна Белгородска област на Русия.

Снимка Екранна снимка

Пожар и взривове в склад за боеприпаси в граничещата с Украйна Белгородска област на Русия.

Взривове в склад за съхранение на оръжие в руската военна база в граничния с Украйна Белгород и два взрива в окупирания полуостров Крим накараха медиите да говорят за нова фаза на войната, в която Украйна поразява цели на Русия. В същото време руската армия се опитва отчаяно да атакува в южния Донбас и удря с ракети втория по големина град в Украйна - Харков на Север. Поразените от руски ракети "цели" са образователни институции и жилищни блокове, а за два дни удари жертвите там са десетки цивилни. Ракетни удари тази сутрин имаше и по Краматорск, в който бяха преместени държавните учреждения в Донбаска област след окупацията на част от нея през 2014 г.

Вечерта на 18 август в окупирания Крим се разнасят експлозии в най-голямата руска военновъздушна база "Белбек", разположена в северозападната част на Севастопол. Свидетели са чули най-малко експлозии в близост до летището в Белбек. По-късно там е изпратен автомобил на руското министерство на извънредните ситуации. Малко по-късно в мрежата се появява видеоклип, за който се твърди, че е от Белбек. На кадрите се вижда пожар, чуват се звуци от експлозии и аларми за въздушно нападение.

Така нареченият губернатор на Севастопол Михаил Развозжаев заяви, че се предполага, че над Белбек е бил свален дрон. Летището "Белбек" е най-голямата руска окупационна авиобаза във временно окупирания Крим.

В същото време руската информационна агенция ТАСС съобщи, че украински дрон е бил свален в четвъртък край Керч, в най-източната част на Крим. "По предварителни данни на голямо разстояние от Кримския мост е бил свален украински безпилотен летателен апарат. Няма жертви и разрушения", написа в "Телеграм" Владимир Рогов, който е член на главния съвет на военно-гражданската администрация на близката Запорожка област.

От пресслужбата на администрацията на Керч казаха, че първо се е чул звук подобен гръм там, а свидетели говореха за два взрива, съобщава БТА.

Кримският мост беше построен от Москва след анексирането на полуострова по лична инициатива на Путин, който лично го откри, управлявайки товарен камион.

Същевременно беше съобщено за пожари и взривове в два склада за боеприпаси в граничещата с Украйна Белгородска област на Русия. Властите разследват причините за пожарите край селата Тимоново и в Старая Нелидовка.

И при двата пожара няма жертви, но населението е евакуирано, съобщи руската агенция "Интерфакс".

В началото на седмицата съветникът на украинския президент Михайло Подоляк заяви в интервю за британския в. "Гардиън", че Киев ще заложи на удари в окупираните територии в близките месеци като част от контраофанзивата си.

Президентът Володимир Зеленски каза неотдавна, че Украйна си поставя за цел освобождаването на Крим, който беше анексиран от Русия през 2014 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-2175

13

IvanGrozn

20.08 2022 в 08:16

С всеки изминал ден руснаците стават по-наср*ни, от колкото бяха. Какво удоволствие да гледаш оправданията на тях и техните жалки фенова у нас. Дими дими руския кенф. Нещата все не се подреждат и пушека все по-голям и по голям. БОЙ ПО ГНУСНИТЕ ОРКИ!

-1555

11

ob1

19.08 2022 в 16:49

Аз нямам претенции да разбирам от водене на война. Веждичка, ти като експерт можеш да обясниш на тъпите:
1-Имало е украински дрон, който е прелетял чак до Керч около 350км по права линия от Херсон примерно. Къде са спали нацитата, че са го свалили чак там? Как дронът е свален в Керч, пък пада в Севастопол и взривява летището?
2-Нямало е дрон, щото всемогъщите с300/400 биха го свалили още при излитането му. Какво в такъв случай прасна Белбек?
Който и случай да си избереш, все някой лъже - дали Михаил Развозжаев, дали ТАСС, дали всеки руZки нацист, който диша. Айде със здраве :)

-1555

9

ob1

19.08 2022 в 14:00

и отделно - Белбек и Керч са на двата срещуположни края на полуострова. Излиза, че сваленият край Керч дрон някак се е довлякъл 240км да се тресне до Севастопол и да взвиви най-голямата оркска база в Крим.
Даже и не можете да си съгласувате лъжите.

-1555

8

ob1

19.08 2022 в 13:55

Рашките свалят дрон, при което само за 40сек клип се чуват 20 експлозии? Б@х тоя дрон!
Пак са пушили миризливите орки, ясна работа :)

-3667

6

fik1

19.08 2022 в 13:26

много добре знаят че няма как да превземат Харков, тези атаки показват единствено че Кремъл и всеки който участва в болните им идеи е част от терористична групировка

-1555

5

ob1

19.08 2022 в 13:18

Дори да беше вярно това за свалянето на дрон край Керч пак е зле за орките и показва как прословутите с300 и с400 май не са това, за което ги представят. Керч е на другия край на полуострова и тоя дрон трябва да си прелети необезпокояван над сума установки :)
Отделно на клипа има доста експлозии, свалянето на дрон не предполага толкова. Пушат явно... или както казват приятелчетата им в Сърбия - пушат курац :)
Нещо ми се губи редовното тролско присъствие, сигурно са на спявка да им пуснат опорки.

3767

4

Име на профила

19.08 2022 в 12:38

След тези новини се обадих на родата в Харков. За мое щастие те са добре, но вчера е имало ден на траур в памет на загиналите наскоро деца. Тази нощ отново е имало убити.

Откакто орките са се изтеглили са успели да поправят водоподаването, та вече не се разчита издцяло на водоноски. Водата обаче не е питейна. Има електричество и интернет.

Проблемът е, че всяка нощ обявяват тревога. Хората са се научили да не спят през нощта, седят и чакат да гръмне около тях. Тази нощ било спокойно докъм 4 сутринта, и тъкмо са се отпуснали, но към 5 силен гръм в близка сграда ги в събудил и уплашил. Не са успели да си легнат пак, въпреки, че след 7 е имало отбой. Попитах дали са здрави прозорците, отговориха, че не са - вече два пъти са попадали в училището отсреща на улицата, и от ударната вълна ги е потрошило. Сега имат одеала и найлони, и не виждат смисъл да поставят стъкла дори да може. На улицата не смеят да излизат, властите предупреждават за шрапнел.

Руски мир.