Нова атака срещу Кримския мост, взривове в 3 през нощта, трафикът е спрян (обновена)

Семейство летовници загинаха при експлозията, 14-годишната им дъщеря е в болница

OFFNews 17 юли 2023 в 07:18 7969 10

Снимка

Трафикът през моста е спрял, властите се опитват да го пренасочат през окупираните територии, съветват курортистите да не пътуват към морето, "ако не се налага"

Експлозии разтърсиха през нощта срещу понеделник Кримския мост, свързващ окупирания Крим с Русия, съобщават едновременно агенции от руската и украинската страна. Според руснаците съоръжението е било атакувано от морски съдове със взрив без екипаж, т. н. морски дронове. Ройтерс цитира ръководителя на окупационните руски власти Сергей Аксьонов, според когото движението по моста е спряно заради инцидент. Губернаторът не съобщава повече подробности. За атаката е бил уведомен руският президент Владимир Путин, твърди Аксьонов. Очаква се екстрено събиране на Съвета за сигурност на РФ.

И телеграм каналите, и официалните лица пишат за атака на ВСУ срещу моста към 3 през нощта. Нападението е осъществено в района на 145-та опорна колона на моста. Съобщава се за двама загинали. УНИАН и множество телеграм канали съобщават, че се е срутила част от автомобилния мост, докато желездопътният остава незасегнат, но и движението на влакове също е спряно за момента. В същото време в официално съобщение Министерството на транспорта на РФ твърди, че няма засегнати опорни колони на моста, повредено било само пътното платно.

Семейство курортисти загинаха на моста, дъщеря им е в болница

При взрива на моста са загинали двама души, мъж и жена, семейна двойка - 34-годишната Наталя Кулик и съпругът й Алексей Кулик, жители на селце от Белгородска област, а дъщеря им по чудо оцеляла и е откарана в болница с травма на главата, не можела да си спомни имената на родителите си. Семейството пътувало в група с още една кола, в която било семейството на сестрата на Наталя, семейство Шестакови. Двете семейства решили да пътуват през нощта заради съобщенията от тапи от по 900 коли. Трафикът по моста бил разделен на две ленти и дясната, по която пътували семейство Кулик била задържана за проверка. Шестакови изпреварили роднините си с около 15 автомобила, което е 6-7 минути при едва пълзящ трафик.

Шестакови дали газ и спрели напред отстрани на пътя, на банкета, едва след като излезли от моста. Още докато били на съоръжението, до първия взрив, семействата разговаряли по телефона и се разбрали да се срещнат от страната на Керч. След втория взрив Кулик спрели да отговарят на обажданията. Тогава Сергей Шостаков стоварил жена си и дъщеря си, връстница на оцелялата дъщеря на Кулик и се върнал дотам, докъдето го спрели патрулите. Отдалече видял шурея си мъртъв, но по-нататък не го пуснали. Двете семейства планирали отдавна почивката си, намерили си квартира и дори дълго разпитвали хазяйката, преди да тръгнат дали е безопасно в Крим, разказва подробности "Московский комсомолец".

Военни блогъри пишат за най-малко два взрива. Прокремълският канал "Русская весна" съобщава за експлозия в 3:00 ч. и след това в 3:20. Според военните блогъри от "Двамата майори", предварителното естество на инцидента показва използването от врага на малки плавателни средства без екипаж, заредени с по ок. 500 килограма взрив за подкопаване на колоните на Кримския мост. За това говори липсата на активност на ПВО, както и характерът на щетите.

Така изглежда морският дрон, с който ВСУ атакува позиции в Севастопол и анексирания Крим.

В резултат на атаките, един от участъците на моста се е срутил в морето, втори е увиснал, но колоните са цели. "Двамата майори" добавят, че през нощта над Черно море е летял разузнавателен дрон на американските ВВС MQ-9 Reaper.

Военното разузнаване на Киев излезе с кратък коментар за украинската обществена телевизия. "Можем само да цитираме думите на ръководителя на Главното управление на разузнаването на МО Кирил Буданов за това, че "Кримският мост е там конструкция излишна"", каза говорителят на ведомството Андрей Юсов.

Според УНИАН, която се позовава на източници от украинските служби, атаката е работа на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) и ВМС. Цивилната служба за разузнаване и контраразузнаване дори пусна подигравателна частушка, кавър по Тарас Шевченко върху народната мелодия на парчето на Kozak System - Їхав Козак Містом (Яздил казак през града) с думите "Соловейко, рідний брате, Знову міст пішов "поспати" та раз... два, което в превод се чете като "Славею, роден братко, мостът пак отиде да поспи". Песничката е продължение на първата част, която СБУ изпя на 8 октомври м.г. при първата атака на моста. Тогава разузнаването написа, вдъхновено пак от Шевченко: "Світає, Міст гарно палає; Соловейко у Криму СБУ зустрічає" - Разсъмва се, мостът хубавичко гори, Славеят в Крим СБУ посреща.

Соловейко, рідний брате,
Знову міст пішов «поспати»
Та раз… Два!

P.S. Музика - народна. Слова - СБУ. https://t.co/piijOZk71s

— СБ України (@ServiceSsu) July 17, 2023 />Руски източници обръщат внимание и на пост в телеграм канала на командващия сухопътните войски на Украйна Олександър Сирски, в който генералът няколко часа преди взрива казва: "Лека нощ, украинци, за окупаторите песничката за лека нощ им я приготвяме".

Ръководителят на Обществения съвет в Одеската областна администрация Сергей Братчук предполага, че взривовете на Кримския мост може и да са дело на самите окупатори. "Версията да руска провокация на фона на продължаването на "Зърнената сделка" не просто не я изключвам. Тя е, вероятно, една от основните", каза Братчук. Руските пропагандисти като Владимир Соловьов и негови колеги са категорични тази сутрин: "Край със зърнената сделка".

Министърът на курортите на Крим призова туристите да останат в хотелите си заради извънредната ситуация на моста. Властите призовават шофьорите да използват "други маршрути" поради затварянето на трафика по Кримския мост. Организиран е обходем маршрут през окупираните Мелитопол и Мариупол, или новите региони, както ги нарича Москва. Спряно е и движението на фериботи между руския Кубан и окупирания Крим, заяви губернаторът на Краснодарска област Фьодор Бабенков.

В министерството на курортите е разкрит координационен щаб, а изпълняващата длъжността министър на индустриалната политика на Крим Елена Елекчян успокоява, че Крим е осигурен с горива, храни и промишлени продукти, а "местните складове разполагат с всички необходими наличности"

Взрив на Кримския мост имаше и на 8 октомври 2022 година. Първоначално Украйна не коментира атаката, но по повод на 500-те дни война при изреждане на успехите на ВСУ от времето на нахлуването на Русия, Киев изброи сред успешните акции взривяването на част от Кримския мост

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

10

ob1

17.07 2023 в 13:49

Като гледам как си я подкарал, този ти акаунт може да не изкара и до поредното изригване на медведев за сарми и гъби.

805

8

cdk23

17.07 2023 в 09:49

При следващият инцидент и железопътната част. По възможност от основите.

-1650

7

ob1

17.07 2023 в 09:44

Нищо му няма, една секция долу, една посукана, малко асфалтец и е чистак нов. Другата седмица ще пратят някой от путьовите двойници да го открие... ако оцелее до тогава :)

1236

6

БотоксПутю

17.07 2023 в 09:18

Хайде, хаирлия да е. И от мен успешна седмица.

12661

5

cepcem

17.07 2023 в 09:07

Брех, мина 9:00, а медведката още не е започнал да ни изпепелява със сармите. Трудно се става след неделния запой.

Аре да ставаме и днес на радиоактивна пепел, че не се знае утре какво ни чака.

4038

4

Moirae

17.07 2023 в 08:54

Хубав ден и седмица на всички!

345

3

Джендо Джедев

17.07 2023 в 08:30

Абе аз като разправях, че Крим не е най-добрата дестинация за летуване... Ама на рашняците не им останаха много. :D

12661

2

cepcem

17.07 2023 в 08:09

А къде, пак, дремаха бойните делфини?
Питам аз и отговор не искам!
Проспаха и тази атака.
Смятам, че заедно с бойните гълъби и бойните комари, които разнасят бойна малария, бойните делфини тотално се изложиха в тази война... СВО, кхъ, кхъ...

22548

1

dolivo

17.07 2023 в 08:09

Рийпър дронове летят постоянно, няма какво да се драматизира, че имало един някъде над Черно море по това време.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки