Нова атака на Израел в Газа и Ливан

OFFNews 13 април 2024 в 16:15 2338 0

Газа

Снимка Getty Images

Разрушения в Ивицата Газа

Израелските сили са атакували нови цели в ивицата Газа и в южната част на Ливан, съобщиха днес официални лица на фона на нарастващите страхове за разширяване на кризата в Близкия изток, съобщи ДПА.

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) днес съобщиха, че са нанесли артилерийски удар по обект в Газа, откъдето снощи са били изстреляни няколко прехванати в последствие ракети към Израел. Бойни самолета са разрушили три установки за изстрелване заедно с 20 ракети, докато в петък повече от 30 цели в различни части на палестинския анклав са били атакувани от въздуха.

Според ЦАХАЛ израелската пехота също е продължила борбата си срещу екстремистката палестинска групировка „Хамас“.

Съобщава се, че при въздушните удари е разбит голям военен обект на подкрепяната от Иран групировка „Хизбула“ край южния ливански град Рихан. Няма официално потвърждение от Ливан или данни за възможни жертви.

От началото на кризата в Газа през октомври миналата година по границата между Израел и Ливан ежедневно има обстрели. Според наблюдателите засега страните се придържат към принципа за реципрочност и не ескалират допълнително ситуацията.

Това обаче може да се промени внезапно, ако Иран призове „Хизбула“ да засили атаките срещу Израел в отговор на предполагаемия израелски ракетен удар по иранското консулство в Сирия на 1 април, при който загинаха няколко висши ирански офицери.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки