Нов трус в Гърция беше усетен и у нас

OFFNews 02 януари 2018 в 20:57 3228 0

Нов трус в Гърция беше усетен и у нас

Ново земетресение в Гърция беше усетено и у нас - в Петрич, Сандански и Благоевград. 

Трусът е вторичен и не може да се предвиди дали ще бъде последван от нови. Няма данни за щети и пострадали.

Земетресението е било със сила 4.1 по Рихтер и е регистрирано в 19.36 ч. българско време, съобщава Европейският сеизмологичен център.

Епицентърът му бил на 10 км североизточно от границата на Гърция с Македония при Стар Дойран, на 8 км северно от село Патарос и на 144 км югоизточно от македонската столица Скопие.

Земетресението е усетено силно по високите етажи на жилищните сгради в Благоевград, съобщава Нова тв.

Рано във вторник сутрин южната ни съседка бе разлюляна от трус с магнитуд 5.2 по Рихтер. Епицентърът бе на около 160 км южно от София, на територията на Гърция, в района на Дойранското езеро.

Това бе най-силният от серия от около 10 труса, които бяха регистрирани в нощта срещу вторник в южната ни съседка. Те бяха с магнитуд между 3.3 и 4 по Рихтер. Земетресението с най-голяма сила от 06.24 часа бе усетено и в Македония и в южната част на България.

В късния следобед от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор съобщиха, че ще бъдат извършени приоритетни проверки на язовирите на територия на нашата страна, където земетресението е било усетено.

Сформирани са допълнителни екипи от София, които ще подпомогнат регионалния Югозападен отдел на ДАМТН. Екипите ще бъдат съсредоточени в общините Петрич, Сандански, Струмяни, Кресна и Гоце Делчев.

Агенцията е информирала и собствениците по места да следят състоянието на управляваните от тях язовири и поддържа постоянен контакт с кметовете на населените места от региона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови