Нов секс скандал разтърси Ватикана: Ковчежникът на съд в Австралия

OFFNews 29 юни 2017 в 14:16 6808 3

Снимка BBC

Кардинал Джордж Пел

Нов секс скандал разтърси Ватикана. Този път в епицентъра е ковчежникът на папата - кардинал Джордж Пел. Властите в Австралия го обвиниха в сексуални посегателства над двама мъже, извършени през 70-те години на миналия век, предаде БТА.

След като скандалът гръмна, самият кардинал Джордж Пел обяви, че си взима отпуск като ковчежник на Ватикана. Пред репортери Пел отхвърли обвиненията и каза, че в медиите върви кампания срещу него.

Пел бе призован следващия месец да се яви пред съд в австралийския щат Виктория, отбелязва АП.

Засега не е ясно за какво точно се отнасят повдигнатите обвинения. Двама мъже на 40-годишна възраст заявиха, че в края на 70-те години на миналия век Пел ги е докосвал по неуместен начин в басейн. По това време той бил свещеник в Мелбърн с висок сан.

Говорителят на Ватикана Грег Бърк заяви, че папа Франциск е узнал с тъга за обвиненията и е дал на Пел отпуск, за да се защити. Бърк заяви още, че папата е доволен от честността и отдадеността на Пел, с която той е работил в сферата на финансовите реформи във Ватикана. Кардиналът "открито и нееднократно е окачествявал като нещо неморално, което не може да бъде търпяно" актовете на сексуален тормоз над непълнолетни, отбеляза говорителят на Светия престол. Той изтъкна, че кардиналът е сътрудничил на Австралийската кралска комисия за разследване на случаи на сексуален тормоз и че като епископ в Австралия е работил за закрила на децата и обезщетяване на жертвите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews