Нов провал за Мей: Парламентът отхвърли излизането от ЕС без сделка (обновена)

Великобритания може да участва на изборите за европейски парламент, ако скоро няма сделка

OFFNews Последна промяна на 13 март 2019 в 21:22 5683 1

Снимка Sky News

Тереза Мей.

Премиерът на Великобритания Тереза Мей понесе поредна загуба, след като парламентът на страната гласува да отхвърли възможността за излизане от ЕС без сделка, предаде "Гардиън".

Само 4 гласа не достигнаха на Мей, след като 312 от депутатите гласуваха за поправката, която блокира т.нар. "твърд Брекзит", докато 308 подкрепиха опцията.

Това е втори провал на премиерката само за два дни. На 12 март британските депутати отхвърлиха споразумението за Брекзит, договорено между Тереза Мей и Брюксел. Срещу споразумението тогава гласуваха 391 депутати, a 242 го подкрепиха.

Мей договори текст от близо 600 страници след дълги месеци преговори и отхвърлянето му поставя въпроса за оцеляването й начело на правителството. Не е ясно какво ще се случи с лидерството ѝ след поредния провал тази вечер.

Към момента страната трябва да напусне ЕС на 29 март. По всичко личи обаче, че Великобритания ще поиска отсрочка от Брюксел.

Въпреки сегашното гласуване излизане на страната от ЕС без сделка все още е възможно. Поправката, която бе гласувана днес, няма характера на закон, а само индикира силното желание на парламента. Правителството може да реши да приеме резултата от гласуването като задължаващ, но може и да не го.

Но дори и правителството да приеме решението на парламента и да го третира като закон пак може да се стигне до твърд Брекзит. Това е така, защото каквото и да приеме Великобритания то няма да отмени автоматично Член 50 от Лисабонския договор, според който напускане на съюза без сделка е напълно възможно. Със сигурност днешното решение не е финално, а само създава допълнителни грижи за Мей и утежнява целия процес по напускане и преговори.

От ЕС обаче трябва първо да се съгласят с всичкото това, включително и с удължаването на срока на напускане, като от Брюксел заявиха, че ще са им нужни сериозни доводи, за да го позволят. Досега властите и преговарящите от страна на съюза на няколко пъти изразиха своето недоволство от капризите на Лондон и неспособността да се постигне съгласие.

Репортери на място съобщават, че някои министри са подали оставките си. Мей пък се опитва да накара дупутатите си да се върнат в залата и да гласуват наново поправката, като този път подкрепят възможността за Брекзит без сделка. Коментатори отбелязват, че това е пълен погром за премиера, след като самата тя предложи гласуването тази вечер, а сега лобира срещу него. "Пълен хаос" и "срам" са някои от думите, които те използват за случващото се в британския парламент.

Усилията ѝ обаче се оказват напразни, след като прегласуването дава същия, че и по-лош резултат - 321 на 278 депутати подкрепиха отхвърлянето на Брекзит без сделка. Партията на Мей е напълно разцепена, след като поне половината от министрите дори не са подкрепили молбите на премиерката за това по какъв начин да гласуват.

Мей предупреди, че ако парламентът скоро не приеме някоя от сделките за Брекзит, страната ще трябва да участва на наближаващите избори за европейски парламент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови