Нотр Дам ще отвори отново врати през 2024 г., обеща Макрон

Елена Николова Последна промяна на 15 април 2021 в 13:05 1211 0

Снимка архив

"Нотр Дам" ще отвори отново врати през 2024 г., обеща френският президент Еманюел Макрон по време на посещение в катедралата, цитиран от Le Parisien. Днес се навършват 2 години от големия пожар там.

През 2019 г. опустошителен пожар избухва в прочутата парижка катедрала „Света Богородица“, унищожава покрива, изпепелява голяма част от вековните витражи и събаря 93-метровата кула-стрела. Няколко дни след трагедията Макрон обещава тя да бъде възстановена в рамките на пет години. Досега за това са похарчени близо 165 милиона евро. Около 200 занаятчии и техници продължават да се борят да върнат предишната слава на "Нотр Дам". Тези усилия са подкрепени и с дарени от цял свят 833 милиона евро. 

Днес, на фона на затрудненията от пандемичната криза, Макрон заяви: "Това е изключително амбициозен график, но все още сме на път да отворим отново катедралата през 2024 г. Разбира се, тя няма да бъде напълно завършена". 

"Катедралата на хората в Париж, която е и катедралата на всички французи, е невъзможна за унищожение", заяви Макрон и допълни, че е "немислимо" тя да изчезне.

"Нотр Дам" е един от символите на френската столица и един от най-посещаваните туристически обекти в Европа. Катедралата е строена в периода 1163 - 1345 г. Висока е 130 метра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови