Норвежката полиция задържа дядо, отишъл да види българското си внуче

OFFNews 03 декември 2018 в 15:43 17811 3

Полицията в Норвегия е задържала известния български цирков артист Георги Попов - Гебош, съобщиха от българската общност в страната.

86-годишният Георги Попов е бил арестуван на 28 ноември около 11 часа в град Арендал, след като отишал до училището, където учи неговият внук Андреас, за да го види отдалеч.

Мъжът е бил на гости на дъщеря си Цветелина Оланд. Преди време тя разказа пред bTV как норвежката служба за закрила на детето отнемат двете ѝ деца, след като се разделя със съпруга си. На нея не ѝ е позволено дори да отиде до училищата на сина и дъщеря си. Не ѝ е разрешено да им звъни, ако те не ѝ се обадят. Забранено ѝ е да ги вижда до януари 2019 г., за да няма лошо влияние върху тях.

Забраната обаче не се отнася за бабата и дядото, посочват от българската общност в Норвегия. Георги Попов бил пред училището, когато излиза човек, който започва да го снима. След няколко минути пристига и полицейска кола.

Униформените му поискали документи за самоличност, които той обаче забравил в къщата на дъщеря си. След като полицията го отвела до там, Георги се идентифицирал, но въпреки това бил закаран до полицейското управление. Там, по думите му, без да му осигурят преводач, без да го уведомят за причината за задържане, без да му предоставят юридическа защита и да го питат дали не приема лекарства, тъй като е в напреднала възраст, го затворили килия. След 30-минутен престой в ареста, бил освободен.

От Министерството на външните работи посочиха пред OFFNews, че "българският консул в Осло е бил първоначално запознат със случая след неговото приключване, тъй като г-н Попов не е потърсил консулска защита по време на пребиваването си в полицейския участък". 

"Съгласно информация, поискана от дипломатическото ни представителство и предоставена от норвежките власти, българският гражданин е бил задържан за проверка с цел установяване на самоличността, тъй като не е носил в себе си лични документи. За целта Георги Попов е бил отведен в полицейския участък и след около половин час е бил освободен", коментираха още от МВнР.

Ето видео, в което 86-годишният Георги Попов разказва за случилото се:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

3

PavelM70

04.12 2018 в 16:38

Откога един дядо трябва да има специално разрешение да си види внучето, или да минава през/покрай училище? Кой дава разрешение на някой си да снима по свое усмотрение даден човек, без той да е обществена личност? Въобще, има ли демократичност в Норвегия? Нарушават се грубо човешки права и закони на ЕС, в смисъл не е единствен случай: https://news.bg/crime/kak-balgarska-baba-da-vizhda-vnucheto-si-v-chuzhbina-pitame-sada-na-es.html?fbclid=IwAR3IvJQz9QPgc m-rfeKZA8YYzRbLHXyVy_k_-hMCH9DqNftxRBom_mqV5PQ

Чак ми се дорева, като гледах видеото, брутална подигравка с един възрастен човек!

11671

2

безпартийна

03.12 2018 в 20:20

Ако българските служби за закрила на децата си вършеше работата като норвежката Барневарн, много циганчета щяха да бъдат отглеждани с внимание и любов в приемни семейства. Може би Барневарн прекаляват, но не биха изоставили деца без необходимата грижа, както това се случва тук.

12636

1

prascho

03.12 2018 в 18:43

И къде е скандалът? Непознат чужденец, без лични документи се навърта около училище и оглежда децата. След като не успява да се легитимира полицията съвсем резонно го задържа до изясняване на случая. След 30 минути го пускат.

По-професионално и експедитивно от това - здраве му кажи. Много ми се ще и нашите полицаи да работят толкова бързо при подобни сигнали, а не да се налага родителска намеса, както стана в Пловдив миналия месец - няколко поредни сигнали за съмнителен тип, който се навърташе около едно училище и чак като тръгна да опипва момиченца група родители успяха да се саморазправят.

А на тези, които се оплакват, че в скандинавските страни им вземат децата - ами не ходете там или преди това се запознайте със законите в тези страни. Ако си викаш на децата ще ти ги вземат и ще те глобят. Ако им удариш шамар може и в затвора да лежиш. На който не му изнася да емигрира в Русия - там такива проблеми няма.