Норвегия конфискува над 7 млн. долара от руснака Анатолий Бернщайн

OFFNews 06 януари 2023 в 11:09 2124 3

Бернщайн

Снимка SPBSTU.RU

Анатолий Бернщайн

Норвежки съд реши да конфискува 7,1 млн. долара приходи от престъпна дейност (72 млн. норвежки крони) от руснак. Новината се разпространява, без да се уточнява кой стои зад тях. Според "Важные истории" става дума за Анатолий Бернщайн, ръководител на патриотичното сдружение "Ленрезерв" и бивш партньор на бизнесмена Дмитрий Михалченко, осъден по нашумяло наказателно дело за присвояване на бюджетни средства, отпуснати за изграждането на обекти в резиденцията на Владимир Путин в Ново Огарьово.

През юни 2022 г. бившият главен изпълнителен директор на холдинга "Форум" Михалченко получава 20 г. затвор при строг режим в Русия за присвояване на 1,2 млрд. рубли. Заедно с него дълги присъди получават и други влиятелни хора: бившият ръководител на държавното предприятие "Атекс" към Федералната служба за охрана Андрей Каминов, генерал-майор Игор Василев - бивш ръководител на службата за инженерно-техническо осигуряване на ФСО, подполковникът от ФСО Дмитрий Улитин и други бизнесмени и ръководители.

Възможно е наказателното дело срещу Михалченко да е станало повод за оставката на стария познайник на Владимир Путин - директора на ФСО Евгений Муров, през 2016 г. Михалченко е арестуван през същата година, като е свързан със случаи, вариращи от контрабанда на алкохол до присвояване на средства, предназначени за реставрация на исторически обекти по държавни поръчки на Министерството на културата. Смята се, че Михалченко е човекът на Муров; бизнесменът притежава скъпи активи, по-специално пристанището Бронка, което продава на семейството на Муров. През 2021 г. руски съд конфискува пристанището от роднините на бившия директор на ФСО.

Анатолий Бернщайн е партньор на Михалченко, въпреки че отрича да е контактувал с него от 2015 г. насам. Занимавал се единствено с правни въпроси в холдинга си.

Норвегия решава да конфискува парите на Бернщайн от сметка в норвежката банка DNB (сметката е на роднина на Бернщайн. Пред норвежките медии той заяви, че това са пари за законни правни услуги.

Норвежките правоприлагащи органи насочват вниманието си към Бернщайн, тъй като той предоставя правни услуги на логистичната и транспортна група ULC, която е разследвана както от норвежките, така и от руските правоприлагащи органи. Групата ULC Global е един от най-големите митнически брокери и превозвачи в Русия. И, както се оказа до 2017 г., това е най-големият канал за сив внос в Русия. Нейният съсобственик Игор Хавронов също е дългогодишен познат на Михалченко. През 2018 г. Хавронов получава седем години и половина затвор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

3

6екеr4о

06.01 2023 в 17:10

Фатмакът Еврак,
е специалист по всичко!
Какво ли му е на смрадливата душица от толкоз ежоедневни ругатни, пцувни и прочие отрицателна енергия!?
Със сигурност има кулит, ишиас и перманентен запек! А и още какво ли...

10298

2

AntiZ

06.01 2023 в 14:57

Евроселтак, украинските олигарси са си чиста проба руски! Както и нашите! Уточнавам, българските! Защото като ти чета глупостите, се чудя какъв е произходът на майка ти. Напънала се, изпърдяла те!