Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Норвегия арестува избягалия от Русия командир на ''Вагнер'' Андрей Медведев

OFFNews 23 януари 2023 в 18:19 15864 2

Снимка

Андрей Медведев

Норвежката криминална полиция Kripos e задържала бившия командир на отделение в поруската наемническа група "Вагнер", който наскоро избяга в Норвегия, съобщиха местните медии. Арестът е станал в неделя в хотел, където е бил отседнал бившия вагнеровец, след което той е отведен в център за задържане и вече е бил разпитан. Задържането е извършено от отдела на полицията, който преследва военни престъпления. „Не искаме да съобщаваме подробности, но можем да доуточним, че той все още продължава да бъде със статут на свидетел“, съобщи в изявление Kripos.

Ройтерс от своя страна опровергава предположенията, че беглецът може да бъде депортиран в Русия. Руската група за правата за затворниците Gulagu.net, която първа съобщи за дръзкото бягство на Медведев през ледената граница в Норвегия, публикува в понеделник нов запис на телефонно интервю с Андрей Медведев, в което той призова Норвегия да му позволи да остане и да свидетелства срещу частната военна група, която се бие с украинските сили в някои от най-жестоките битки на войната. Запитан дали се подготвя депортиране на Медведев, говорител на норвежката полиция отговори лаконично: „Не, това не е вярно“, но без да дава подробности.

Норвежкият адвокат на Медведев, Бринюлф Риснес, определи като равен на нула риска клиентът му да бъде депортиран, а самият арест е станала заради разногласия около мерките за гарантиране на безопасността на вагнеровскя командир.

„Той е под много строги мерки за сигурност и ние не сме съгласни относно начина, по който се прилагат. Те предизвикаха търкания“, заявява адвокатът пред Ройтерс.


Медведев избяга, пресичайки руско-норвежката граница и каза, че се страхува за живота си, тъй като е станал свидетел на убийството и малтретирането на руски затворници, отведени на фронтовата линия в Украйна, за да се бият за Вагнер.

„Целта ми да дойда тук беше първо, разбира се, да спася живота си и второ, да кажа истината на хората и света“, обяви той в телефонно интервю за Gulagu.net, записано в понеделник. Веднага след бягството създателят на „Вагнер Груп“ Евгений

Пригожин потвърди, че е имал такъв командир и предупреди норвежците да внимават с него:

„Да, действително, Андрей Медведев работеше в норвежкия батальон на ЧВК „Вагнер“, който се нарича „Нидхьог“, тъй като имаше норвежко гражданство. Трябваше да бъде привлечен под отговорност за опит за жестоко отношение към пленници. Материалите за това се съхраняват в службата за сигурност на ЧВК „Вагнер“ и са подготвени за предаване на руските правораздавателни органи. До момента беше обявен за издирване. Бъдете внимателни, той е много опасен!“

Според появилата се впоследствие информация Андрей Медведев е сирак, който се е присъединил към руската армия и е лежал в затвора, преди да се присъедини към Вагнер миналия юли с договор за четири месеца, който многократно бил продължаван. Беглецът е бил пряк командир на убития за предателство дезертьор от "Вагнер" Евгений Нужин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1067

2

StinkingSonOf

24.01 2023 в 10:41

Този млад нацист може единствено да се надява на по-лека присъда ако свидетелства срещу командирите си. Извергите от "Вагнер" не са невинни жертви.

865

1

Constanza

23.01 2023 в 20:57

Ако се е присъединил към "Вагнер" миналия юли, няма как договорът му да е бил продължаван многократно.
 
X

Да помогнем на украинските деца!