Quantcast

Нобелът за мир отива за забраната на химическите оръжия

Последна промяна на 11 октомври 2013 в 12:09 2421 7

Нобелова награда
Нобелова награда

Тазгодишната Нобелова награда за мир ще бъде връчена на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), съобщи норвежка телевизия час преди официалното връчване на приза. 

Телевизията "НРК" е публикувала информацията на официалния си сайт към 9:44 сутринта местно време, позовавайки се на източници от Нобеловия комитет.

Претендентите за тазгодишната награда са 259, като 50 от тях са обществени и международни организации.

Сред фаворитите за Нобеловата награда за мир са още конгоанският гинеколог Денис Муквеге заради работата му със стотици жени жертви на изнасилване, бившият служител на ЦРУ Едуард Сноудън за публикуването на секретни документи, разкриващи американска програма за глобален шпионаж, и американският войник Челси Манинг за предаването на секретни данни на „Уикилийкс“.
Сред номинираните е и социалната мрежа Facebook.
Миналата година Нобеловата награда за мир беше връчена на Европейския съюз.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.10 2013 в 21:17

Амите норвежците са си западняци, както и да го погледнем, със всичките си слабости и предимства.
Споровете относно това - дали държавни глави, особено действащи - трябва да получават тези награди стои.
За мен наградата на Обама е още по неприемлива от тази за Ясер Арафат, или пък за Горбачов.
Докато наградата за "сините каски" през 80-те е направо абсурдна.
Тази година най-заслужаваше Сноудън, с подгласник Денис Муквеге, ама пак пустата политкоректност ...

11.10 2013 в 21:10

Нобел не е имал предвид изобщо никакви икономически награди, това е модерна измислица.
А за наградите за мир и разбирателство между народите, едва ли е имал предвид държавни глави и междудържавни организации, но според неговата изразена воля норвежкия парламент е по-справедлив от шведския (въпреки, че е швед) ...
Явно и тогава е имало причини за основателни съмнения.

11.10 2013 в 19:29

Да я дадат на Ердоган, Обама или Нетаняху. Типично в западен стил ще е и няма да изневерят на досегашните си традиции! Боже, прибери си версиите, да не почнем да ти ги пращаме ние!

11.10 2013 в 15:02

Американският войник е БРАДЛИ Манинг, не Челси! :)

11.10 2013 в 13:35

Тези нобелови награди за мир са пълна подигравка с всички хора по планетата.

11.10 2013 в 13:34

Много си прав Санчо, аз затова гледам с една голяма насмешка на тази измислена награда. Точно Нобеловите награди за мир и икономика са образец как на черното може да се каже бяло. Кои спечелиха Нобел за мир последните години, само хора и организации, които най-малко могат да претендират, че са допринесли нещо за мира.
Ето и сега ще дадат наградата на организация, която по презумпция трябва да отговаря за конкретен проблем и е създадена за това. Друг е въпросът доколко е ефективна.
Много по-обективни са алтернативните нобелови награди..."Алтернативните нобелови награди са учредени през 1980 г. от шведско-германския филантроп Якоб фон Юкскюл в чест и в подкрепа на онези, които предлагат практически решения на най-големите предизвикателства на съвременността".

11.10 2013 в 12:38

Дано не е така, отново измъкване с даване на пари на организация, което не е отбелязване на конкретен принос на конкретни хора.
Отново стои прастария въпрос от учредяването на тази награда- трябва ли да се извращава волята на Нобел и да се награждават действащи държавни глави и организации, вместо да се оценяват хора които рискуват живота и живота на семействата си в името на добруването на други хора...