Нивото на Сена в Париж остава критично

OFFNews 28 януари 2018 в 15:26 4540 0

Нивото на Сена в Париж остава критично

Париж остава в очакване на пик на нивото на река Сена. Вчера следобед водите достигнаха 5.70 м., прогнозата е днес да надхвърлят критичните 6 метра.

Реката, която тече през френската столица край музеи и паметници, изглежда ще стигне през нощта срещу понеделник ниво от около 5,95 м - близо 4 м над нормалното, прогнозира новинарската служба "Вижикрю". Това е повече от височината на придошлите води от юни 2016 г. (6,10 м), макар и твърде далеч от рекордното равнище 8,62 м, регистрирано през 1910 г., съобщава "Дарик", позовавайки се на АФП.

В момента водата стига до бедрата на зуава - прочутата статуя на воин от колониалните френски войски край моста Алма, традиционно използвана като показател за равнището на Сена. Недалеч оттам, до Айфеловата кула, са закотвени корабчетата за разходки, чието движение е спряно. Над водата се подават само дърветата, засадени покрай наводнените улици в близост до реката. Затворени са и седем от най-оживените гари в Париж.

От съображения за сигурност са затворени крайбрежните алеи, не работи приземният етаж на Лувъра, спрени са корабчетата по Сена.

Линия на метрото ще остане затворена поне до края на месеца.

По-тежка е обстановката в предградията на Париж, където стотици домакинства са без ток.

Наводненията в столицата и района са причинени от продължили месец и половина проливни дъждове.

Вчера бе съставен протокол на двама души, плавали по Сена с надуваемо кану близо до гара Аустерлиц. Властите напомниха, че в подобни моменти е "забранено и най-вече извънредно опасно" плаването с лодки и къпането в реката, чийто дебит понастоящем е 1600 куб.м в секунда.

Придошлите води в редица региони на Франция са свързани с изобилни валежи в области с воднисти почви. Периодът декември-януари е сред трите с най-много дъжд и сняг за годината във Франция от началото на измерванията през 1900 г. по данни на синоптиците от "Метео Франс". Идната седмица се очакват по-слаби валежи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови