Ню Йорк в извънредно положение

61 пътници кацнаха от Южна Африка в Нидерландия с COVID, проверяват ги за новия вариант. Цялата страна затваря от 17 ч до 5 сутринта заради нови мерки

OFFNews 27 ноември 2021 в 11:20 8392 0

Снимка Pixabay

Губернаторката на щата Ню Йорк Кати Хоукъл обяви извънредно положение до 15 януари заради COVID-19.

В указа си Хоукъл изтъква като причина растящия брой случаи на заразяване и хоспитализации, но не споменава новия вариант "Омикрон", регистриран първо в Южна Африка на 24 ноември. Пробата е взета на 9 ноември. Случаи на заразени с него вече има в Ботсвана, Белгия, Хонконг и Израел.

В САЩ не е констатиран случай на новия мутирал вариант на вируса, но президентът Джо Байдън ограничи пътуванията от Южна Африка и 7 други страни в региона от понеделник. Пътуващи от Южа Африка, Ботсвана, Зимбабве, Намибия, Лесото, Свазиленд, Мозамбик и Малави няма да могат да влизат в САЩ – действие, дублиращо взетото от ЕС.

Действията на Хоукъл целят увеличаване капацитета на болниците. Указът ù предвижда използването на система за гъвкавост, която позволява на Министерството на здравеопазването да ограничава неспешни болнични процедури, когато болниците разполагат с по-малко от 10% легловата си база. Обявени са и спешни стъпки за разширяване на болничния капацитет.

"Ваксината остава едно от най-големите ни оръжия в борбата с пандемията и аз насърчавам всеки жител на Ню Йорк да се ваксинира и да получи бустер, ако е напълно ваксиниран", призовава губернаторът на Ню Йорк.

Новите разпореждания ще влязат в сила от 3 декември.

Светът отново въвежда мерки заради надигащата се нова КОВИД вълна и новия вариант на коронавируса. Много от правителствата затварят на границите си.

Нидерландия се бори с рекордно увеличение на случаите. Частичен локдаун се въвежда в неделя. Той включва ранно затваряне на баровете, ресторантите и повечето магазини. На практика цялата страна ще бъде затворена от 17 до 5 ч сутринта. Там 61 пътници, кацнали от Южна Африка, са дали положителни тестове за COVID-19, но още не известно дали става въпрос за новия вариант. Те са изолирани в хотел.

Пътуващи от Южна Африка, Намибия, Зимбабве, Ботсвана, Лесото и Свазиленд няма да могат да влизат и във Великобритания, ако не са ирландски или британски граждани.

В Австрия забраната за пътуване на граждани от въпросните страни ще продъжи 14 дни.

Япония ще поставя под 10-дневна карантина пристигащите от повечето държави в южната част на африканския континент и през този период ще ги тества 4 пъти.

Индия разпореди стриктни прегледи и повече тестове за идващите от Южна Африка, Ботсвана и Хонконг.

Иран забранява достъпа на граждани от шест африкански страни, включително Южна Африка. Иранците, пристигащи оттам, ще пропускани след два отрицателни теста.

Бразилия ограничава пътуванията от шест африкански държави.

Канада няма да пуска чужденци от Южна Африка, Намибия, Зимбабве, Ботсвана, Лесото, Свазиленд и Мозамбик за най-малко 14 дни.

Тайланд ще спира пътуващите от 8 африкански страни.

Само около 24% от населението на Южна Африка е със завършена ваксинация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови