Нито крачка назад! Русия екзекутира дезертьорите, твърди Белият дом

OFFNews 27 октомври 2023 в 15:39 2018 5

Авдеевка

Снимка Getty images

Повечето от жителите на Авдеевка са напуснали домовете си.

Вашингтон разполага с информация, че Русия екзекутира войниците, които се опитват да дезертират от кървавата офанзива в Източна Украйна, заяви координаторът на стратегическите комуникации на Белия дом Джон Кърби, цитиран от Би Би Си.

Според САЩ някои от жертвите, понесени от Русия край Авдеевка, са "по заповед на собствените им лидери". От думите на Кърби не стана ясно откъде е информацията му.

От средата на октомври руските и украинските войски водят ожесточена битка за града и се смята, че през това време Русия е понесла "значителни загуби".

Според украински оценки броят на руските жертви в Авдеевка е 5000 души, докато САЩ твърдят, че Русия е загубила "най-малко" 125 бронирани машини и оборудване за повече от един батальон.

Говорител на украинската армия заяви, че руските войски отказват да атакуват украинските позиции край Авдеевка заради тежките загуби и че в някои части е имало бунтове.

"Мобилизираните руснаци продължават да са недостатъчно обучени, оборудвани и неподготвени за бойни действия, какъвто беше случаят по време на неуспешната им зимна офанзива миналата година", изтъкна Кърби.

Той допълни, че руските военни "изглежда използват това, което бихме нарекли тактика на "човешка вълна", просто хвърляйки хора от тези зле обучени войници направо в боя".

"Без подходящо оборудване, без ръководство, без ресурси, без подкрепа. Не е изненадващо, че руските сили страдат от нисък морал", добави още Джон Кърби.

Превземането на Авдеевка, която се намира в близост до окупирания от Русия град Донецк, ще позволи на руските войски да изтласкат фронтовата линия назад, което ще затрудни по-нататъшното настъпление на украинските сили в Донецка област.

Авдеевка е почти изоставена от своите 30 000 жители, тъй като руската обсада продължава. По-рано тази седмица украинският президент Володимир Зеленски определи ситуацията като "особено тежка".

Вчера САЩ обявиха нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 150 млн. долара, който включва артилерийски и стрелкови боеприпаси, както и противотанкови оръжия. Бъдещата помощ за Украйна обаче е под въпрос след избирането на републиканеца Майк Джонсън за председател на Камарата на представителите на САЩ по-рано тази седмица, коментира Би Би Си.

Джонсън е твърдо против по-нататъшната помощ на Вашингтон за Украйна и преди това е подкрепял изменения, които да я блокират.

САЩ са най-големият военен донор за Украйна, като досега са похарчили над 46 млрд. долара и още десетки милиарди под формата на финансова и хуманитарна помощ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

924

6

Diogen

27.10 2023 в 22:51

Водка преди атаката и ако някой се обърне изстрел в челото. Има една занменита снимка на Евгений Халдей от Втората световна война, озаглавена Комбат. Вижда се офицер извадил пистолет с вдигнато във въздуха дуло. Всъщност това не е призив за атака, а предупреждение, че който не излезе от окопа и се хвърли срещу картечниците на нацистите, ще получи съвестки куршум. Варварите винаги си сотават варвари!

710

5

Д-р Мазникуров

27.10 2023 в 20:01

Това могат, това знаят, това са правили, и това ще правят тези далечни подобия на човешки създания - русоидно-неандерталските изроди! И през Втората Световна е било така, хвърляли са вълни от човешка биомаса и реки от своя кръв са лели просто за да запушат вражеския огън! Това е тяхното оръжие. Свидетелствата и документите са безбройни. С дуло в гърба и 100 грама самогон, напред. И приомите и тактиките на "човешките щитове" (цивилни, жени, деца, старци), и на "изгорената земя", са само и изключително техен патент! Опитваха се в безкрайните си лъжи и митове да ги припишат на нацистите! Глупости и пълни лъжи! Нацистите и SS-овците са били убийци и са вършили много други зверства, да, но НИКОГА не са ползували човешки щитове и не са оставяли "изгорена земя" след тях, поне не и нарочно! Забелязвате ли как order-a и spirt-a изпълзяха от смрадливите си дупки, а :)? Не случайно, длъжни са, тяхната роля е да бъдат отровни клетки на 24-часов режим! Получили са Зов от Кулата на Заурон :)!

-1650

3

ob1

27.10 2023 в 16:35

Ами това не е никаква новина, имаше маса клипове, включително и тук.

345

2

Джендо Джедев

27.10 2023 в 16:11

Нормално, тия варвари си спазват традициите с НКВД-то. :D

-529

1

6екеr4о

27.10 2023 в 16:03

Бунтове в армията, звучи като барокова музика...
 
X

Да помогнем на украинските деца!