Нидерландският крал Вилем-Александър се извини за робството

OFFNews 01 юли 2023 в 19:46 2352 5

Крал Вилем-Александър

Снимка БТА / АП

Кралят на Нидерландия Вилем-Александър полага венец пред паметника на робството, след като се извини за ролята на кралското семейство за робството и поиска прошка в реч, посрещната с възгласи и овации.

Нидерландският крал Вилем-Александър се извини днес за ролята на страната си в робството и помоли за прошка в историческа реч, посрещната с възгласи на радост и възторг по време на събитие, посветено на 150-годишнината от премахването на робството, предаде Асошиейтед прес.

Речта на краля последва извинението от страна на нидерландския министър-председател Марк Рюте в края на миналата година за ролята на страната в търговията с роби и робството. Тя е част от по-широката равносметка за колониалната история на Запада, която през последните години бе предизвикана от движението "Животът на чернокожите има значение" (Black Lives Matter).

"Днес стоя пред вас. Днес, в качеството си на ваш крал и член на правителството, аз лично поднасям това извинение. И усещам тежестта на тези думи в сърцето и душата си", заяви Вилем-Александър в емоционална реч пред множество от поканени гости и зрители.

Кралят отбеляза, че е поръчал проучване на точната роля на кралската династия Оранж-Насау в Нидерландия. "Но днес, в този възпоменателен ден, искам прошка за явния провал да се действа пред лицето на това престъпление срещу човечеството", добави той.

Гласът на Вилем-Александър сякаш се пречупи от емоции, докато той завършваше речта си, преди да положи венец пред националния паметник на робството в парк в Амстердам, отбелязва АП.

Робството е премахнато в Суринам и нидерландските колонии в Карибския басейн на 1 юли 1863 г., но повечето от поробените работници са били принудени да продължат да работят в плантациите още 10 години. Днешните събития поставят началото на година от възпоменания, посветени на 150-годишнината от датата 1 юли 1873 г.

Проучване, публикувано миналия месец, показва, че предците на краля са спечелили средства в размер на съвременния еквивалент на 545 милиона евро от робството, включително печалби от акции, които на практика са им били подарени.

Когато Рюте се извини през декември, той не предложи обезщетение на потомците на поробените хора. Вместо това правителството създаде фонд на стойност 200 милиона евро за инициативи, насочени към преодоляване на наследството от робството в Нидерландия и бившите ѝ колонии и към подобряване на образованието по този въпрос.

Това обаче не е достатъчно за някои хора в страната. Две групи - "Черният манифест" и "Черните архиви" - организираха протестно шествие преди речта на краля под наслов "Няма изцеление без репарации".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

5

dolivo

02.07 2023 в 12:11

Slep, от някъде трябва да почне

Холандците са майстори на отчетността

Няма пари на ръка

Фонда ще управлява къде се влагат

1050

4

пророк Данаил

02.07 2023 в 10:28

Нидерландците са страна където в толеранс съществуват повече от 40 религии. Усвоили са части от водата за да има къде да живеят без да нарушават природата. Сега отново демонстрират калво е да си интелигентен и уважаващ себе си и другите, да си демократ. Това е да си културен цивилизован , социален и отговорен.

870

3

Constanza

02.07 2023 в 09:58

Фондът е чудесна идея, нима са очаквали пари на ръка?

4638

2

Того

02.07 2023 в 05:55

Кога БСП, като приемница на БКП, ще се извини на българския народ за терора и престъпленията срещу него?

12078

1

edin slep

02.07 2023 в 02:53

Това че е тежко петно е ясно, но защо не търсят компенсации от Мароко? Мароканците са заробили стотици хиляди европейци и чернокожи. Мароканците са продавали черните на търговците, дай да си го кажем.
 
X

Да помогнем на украинските деца!