Нидерландски съд забрани износа на части на F-35 за Израел

OFFNews 12 февруари 2024 в 16:42 1482 3

 F-35

Снимка GettyImages

Апелативният съд в Хага нареди правителството на Нидерландия да прекрати износа на части за изтребители F-35 за Израел. Като причина са посочени опасения, че изтребителите са били използвани в нарушения на международното право по време на израелската офанзива в Газа, предаде Ройтерс.

В заповедта пише, че държавата трябва да изпълни искането от Апелативния съд в Хага в рамките на 7 дни и отхвърля искането на правителствените адвокати за спиране на заповедта в очакване на обжалване пред Върховния съд. 

"Безспорно е, че има явен риск изнесените части от F-35 да бъдат използвани в сериозни нарушения на международното хуманитарно право“, каза съдът.

Според здравните власти на управлявания от "Хамас" анклава мащабната въздушна и наземна офанзива на Израел в гъсто населената Ивица Газа е убила повече от 28 000 палестинци и е прогонила повечето от 2,3 милиона души от домовете им.

Израел отрича да е извършил военни престъпления при атаките си срещу Газа, които са в отговор на атака на "Хамас" в Южен Израел на 7 октомври, при която 1200 израелци бяха убити и около 240 бяха взети за заложници.

Израелското министерство на отбраната отказа да коментира решението на холандския съд.

В отделно съдебно дело през януари Международният съд нареди на Израел да предприеме действия за предотвратяване на актове на геноцид във войната му срещу терористичната организация. 

Делото срещу холандското правителство беше заведено от няколко правозащитни групи, включително холандския филиал на Oxfam, миналият декември.

През декември три правозащитни организации заведоха дело срещу Нидерландия с аргумента, че предвид израелските бойни действия в Газа правителството трябва да преразгледа разрешителното за износ, за да не стане съучастник във военни престъпления. Съд от долна инстанция подкрепи кабинета за износа на части, складирани в обект във Вунсдрехт, но Апелативният съд оспорва това решение.

Адвокатите на правителството нарекоха забраната безсмислена, тъй като САЩ могат да доставят на Израел частите от други места.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

3

edin slep

13.02 2024 в 02:39

До "динозавър" идиот: не виждаш ли, че капе кръв от сърпа и чука и са на червен фон, както са и знамената на двете империи?

Това на снимката е Ф 15, а не Ф 35, разликата е около 30 години и едно и половина поколения в изтребителите.

И от къде ти хрумна да споменеш Хамас не знам.

Тъп, по-тъп, ватенка, българска ватенка в интернет.

3251

2

динозавър

12.02 2024 в 21:24

До един сърп и чук. Единствените, които не прекаляват са любимците ти от хамас. Те абсолютно премерено избиват жени и деца. И вземането на заложници, пак главно жени и деца е премерено. С мярката на професионални главорези, убийци на деца и изнасилвачи.

12078

1

edin slep

12.02 2024 в 18:30

Това на снимката не е Ф35, но поне не сте сложили някой СУ :)

Евреите попрекалиха, а Нетаняху си е гад. Но това с частите е глупаво, кой ще хаби ресурсите на ф35 когато има по-евтини я ф16.
 
X

Да помогнем на украинските деца!