Нидерландски хакер е похитил личните данни на почти всички австрийци

OFFNews 26 януари 2023 в 09:25 1805 0

Хакери на лични данни

Снимка Pixabay

Откраднати са личните данни на около 9 милиона души.

Нидерландски хакер, арестуван през ноември миналата година, се е сдобил и е предложил за продажба пълните имена, адреси, дата на раждане на почти всички жители на Австрия, съобщи австрийската полиция, цитирана от БТА.

Потребител, за когото се предполага, че е самият хакер, е предложил данните за продажба в онлайн форум през май 2020 г., посочвайки, че те съдържат "пълните имена, пола, адреса и датата на раждане на почти всеки гражданина" на Австрия, се казва в изявление на полицията. В изявлението се казва също, че разследващите са потвърдили автентичността на данните.

Става дума за личните данни на близо девет милиона души. Трябва да се има предвид, че населението на Австрия е приблизително 9,1 милиона души. На сайта хакерът е предложил за продажба подобни данни от Италия, Нидерландия и Колумбия, съобщи австрийската полиция, допълвайки, че не разполага с повече подробности.

Информацията от Австрия е т.нар. регистрационни данни - основна информация, включително настоящ адрес, която жителите трябва да предоставят на властите.

"Тъй като тези данни са свободно достъпни в интернет, трябва безусловно да се приеме, че те, изцяло или частично, неизбежно са в ръцете на престъпници", заяви полицията, като добави, че се смята, че неизвестни хора са платили за данните.

25-годишният заподозрян, който е бил арестуван в апартамент в Амстердам, е бил познат на международната полиция и се разследва от нидерландската полиция и съдебните власти, съобщи австрийската полиция.

Говорител добави, че изявлението е публикувано едва сега, за да не бъдат възпрепятствани тези разследвания.

Полицията не даде подробности за последствията за сигурността на данните на австрийците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови