Нидерландия отваря училища и заведения. В Корея учениците отново в час

OFFNews Последна промяна на 20 май 2020 в 09:27 2798 0

Снимка Pixabay

Нидерландия ще разхлаби допълнително мерките срещу коронавируса през юни заради стабилно намаляване на броя на инфекциите и на приетите в болница хора, съобщи премиерът Марк Рюте, цитиран от БТА.

Гимназиите ще отворят на 2 юни, а началните училища ще се върнат към нормален режим на работа на 8 юни.

Кафенетата и ресторантите ще отворят на 1 юни с до 30 клиенти.

Музеите също ще отворят врати. Билети ще се продават само онлайн, за да се избягва струпване на хора.

В старческите домове ще бъдат разрешени посещенията.

Общественият транспорт ще се движи с нормален си график. Немедицинските маски ще бъдат задължителни за всички над 13-годишна възраст. Ще се разрешават пътувания само по уважителни причини и ще може да се сяда на по-малко от половината места в превозните средства.

Облекчаването ще стане близо два месеца и половина след строгите карантинни мерки, наложени в цялата 17-милионна страна в средата на март.

Броят на инфекциите от новия коронавирус се увеличи вчера със 109 до общо 44 249. За последните 24 часа бяха регистрирани 21 смъртни случая. От началото на заразата починалите са общо 5715.

В същото време, стотици хиляди ученици в Южна Корея се върнаха днес в класните стаи, след като южнокорейските училища възобновиха работата си след повече от два месеца прекъсване заради пандемията от коронавируса.

Учениците се завръщат на училище при спазване на правила за безопасност: проверка на телесната температура, дезинфекциране и поздрави от дистанция, съобщава БТА.

Близо 440 000 ученици в последната година от гимназията бяха първите, които се завърнаха в час. Те ще присъстват на занятия всеки ден. По-малките ученици ще се върнат на училище поетапно през следващите седмици, като ще комбинират занятия в класните стаи със занятия онлайн.

Учениците ще са задължени редовно да почистват чиновете си и да спазват социална дистанция със съучениците си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови