Нидерландия може да остане без шеф на Фронтекс заради блокирането ни за Шенген

OFFNews 30 ноември 2022 в 14:52 4755 0

Недарландия

Снимка Getty Images

Нидерландия блокира приемането на Румъния и България по политически причини

Ако Нидерландия продължава да се противопоставя на присъединяването на България и Румъния към Шенген, тя може да не получи ръководния пост на европейската агенция за граничен контрол Фронтекс. 

Това пише нидерландският вестник "Алгемен дагблад", цитиран от БТА. 

Нидерландският генерал Ханс Лайтенс днес ще представи кандидатурата си за ръководител на Фронтекс пред Европейския парламент. Агенцията за граничен контрол не е свързана с разширяването на Шенген, но заради позицията на Нидерландия по темата има настроения в парламента против това ръководния пост във Фронтекс да бъде поверен на нидерландец, посочва изданието. 

Нидерландия е единствената страна, която продължава да се съпротивява срещу това България и Румъния да бъдат приети в Шенген. По преценка на Европейската комисия двете страни са изпълнили условията за присъединяване и българските евродепутати призоваха нидерландския премиер Марк Рюте да промени мнението си, но засега безуспешно. 

"Нидерландия блокира приемането на Румъния и България по политически причини. В крайна сметка експертите казват, че вече няма проблеми. Прочетете доклада на комисията", заяви Драгош Тудораче, румънският вицепредседател на групата "Обнови Европа", в която членуват и нидерландските партии "Демократи-66" и Народна партия за свобода и демокрация. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови