Няколко хиляди поискаха на протест в Париж по-амбициозен закон за климата

OFFNews 09 май 2021 в 22:10 2425 0

Снимка AP Photo/Christophe Ena

Няколко хиляди души участваха в демонстрация в Париж с искане за по-амбициозен закон за климата в обстановка на съмнения дали президентът Еманюел Макрон ще спази обещанието си да организира референдум за вписване на борбата с климатичните промени в конституцията, предаде Франс прес.

Демонстрантите преминаха в шествие зад транспарант с надпис "Закона за климата = Провал на президентския мандат". Еманюел Макрон беше обещал на членовете на Гражданската конвенция за климата (ГКК) да внесе в парламента техните предложения за изменение на член 1 на конституцията. Този форум от избрани с жребий 150 души беше създаден през 2019 г. като начин да се даде думата на гражданите по въпроса за борбата с глобалното затопляне.

Текстът беше одобрен през март в долната камара на парламента, където Макрон разполага с голямо мнозинство. В законопроекта се предвижда да се впише в член 1 на френската конституция, че Франция "гарантира опазването на околната среда и на биологичното разнообразие и борбата с климатичните нарушения".

Мнозинството в Сената обаче отхвърля термина "гарантира", който според него би дал на опазването на околната среда предимство над другите конституционни принципи.

След изразените резерви от Сената, където мнозинството е в ръцете на опозицията и който от утре ще разглежда текста, в. "Журнал дю диманш" написа, че президентът се е отказал от произвеждане на референдум. Факт е, че текстът трябва да бъде гласуван в една и съща версия и от двете камари на парламента, за да може да бъде предложен на референдум, отбелязва АФП.

Макар и френското президентство да уверява, че не се е отказало от мярката, демонстриралите срещу "пропуснатата възможност за климата" еколози, леви партии и синдикати виждат в това поредното колебание на изпълнителната власт.

Според тях, тази липса на амбиция се е видяла в приетия във вторник от парламента закон за климата, от който се очакваше да включи част от 149-те предложения на Гражданската конвенция за климата. От този форум се иска да предложи мерки за съкращаване на френските емисии парникови газове с 40% "в дух на социална справедливост".

Много от бившите членове на ГКК призоваха за участие в демонстрации като днешната. "Целта е да продължим да осъждаме липсата на амбиция на закона за климата, а от днес и почти сигурния отказ от референдума, което е поредното отстъпление", заяви участвалият в днешната проява Сирил Дион от ГКК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови