Няколко държави от НАТО вече обмислят да пратят войски в Украйна

Полша и републиките от Прибалтика са най-ангажираните държави с предоставянето на гаранции за сигурност на Киев

OFFNews 08 юни 2023 в 08:25 15415 6

Андерс Расмусен
Андерс Расмусен.

Група страни от НАТО могат да пожелаят да изпратят войски на територията на Украйна, ако страните членки, включително Съединените щати, не предоставят конкретни гаранции за сигурността на Киев на предстоящата среща на върха на съюзниците във Вилнюс, смята бившият генерален секретар на блока Андерс Расмусен, цитиран от вестник „Гардиън“.

Расмусен, който е официален съветник на украинския президент Володимир Зеленски за мястото на Украйна в бъдещата архитектура на европейската сигурност, обикаля Европа и Вашингтон, за да прецени променящото се настроение преди критичната среща на върха да започне на 11 юли.

Той е предупредил, че дори ако група държави предоставят на Украйна гаранции за сигурност, други няма да позволят въпросът за бъдещото членство на Украйна в НАТО да остане извън дневния ред във Вилнюс.

Андерс Расмусен е направил изказването си по повод на думите на сегашният ръководител на НАТО Йенс Столтенберг, че въпросът за гаранциите за сигурност ще бъде на дневен ред във Вилнюс, но че НАТО, съгласно член 5 от договора от Вашингтон, може да предоставя пълноценни гаранции за сигурност само на пълноправни членове.

Расмусен е отбелязал, че ако НАТО не намери общ път напред за Украйна има ясна възможност отделни страни да предприемат действия, съобщава БНР.

Такъв, според него, е случаят с Полша, която е много ангажирана с предоставянето на конкретна помощ на Украйна.

Полша може да бъде последвана от балтийските държави.

„Мисля, че поляците сериозно биха обмислили да образуват коалиция на желаещите да пратят войски в Украйна, ако Киев не получи нищо от Вилнюс“, е заявил Андерс Расмусен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

645

7

wakeup

08.06 2023 в 14:53

Колкото по бързо бъде спрян Путлер с обединени усилия толкова по трудно ще е на всеки следващ диктатор да си позволява да влиза в чужда територия

2099

5

Mateevk

08.06 2023 в 10:06

Най-добре е да не се стига дотам, защото може войната да прерасне в световна. Но лошото е, че вече не си вижда как другояче може да бъде спрян Путин. Една по една падат червените линии и нещата са напът да излязат от контрол.

-529

4

6екеr4о

08.06 2023 в 09:40

Имаше информации, че политическото и военно ръководство на Полша е убедено, че държавата им ще бъде нападната от руССия през следващите от 3 до 10 години.

Не знам дали това не е преувеличение и/или някаква форма на параноя, но подобни новини не ми звучат пресилено...

2550

1

alfakentavur

08.06 2023 в 08:46

След като вече цял свят видя колко смешна, бездарна, некадърна и калпала е армията на орките - едва ли някой го е страх да й се противопостави.