Нетаняху: Израел напуска ЮНЕСКО

OFFNews 24 декември 2017 в 14:36 6140 0

Израел ще се оттегли от ЮНЕСКО в края на седмицата, заяви премиерът Бенямин Нетаняху, цитиран от ДПА.

Инструктирах министерството на външните работи, заяви Нетаняху в началото на правителственото заседание. Смятам това за необходимо с оглед на пристрастното, едностранчиво и смехотворно отношение на организацията към нас, както и на фона на категоричната позиция на САЩ в ООН, която приветстваме", каза още той.

В петък премиерът Бенямин Нетаняху е инструктирал Кармел Шама Хакоен - посланик към ЮНЕСКО, официално да връчи писмото на генералния директор Одри Азуле. Тя е с мароканско и френско гражданство и е първият ръководител на организацията от еврейски произход. Азуле пое поста от Ирина Бокова през ноември.

Израел се оплака, че в поредица резолюции на ЮНЕСКО, осъждащи израелските действия в Ерусалим, не е била взета под внимание връзката на евреите с града и предизвикващото спорове свещено място, наричано от мюсюлманите Благородното светилище, а от евреите - Храмовият хълм. 
Тази година организацията добави към списъка си с обектите на световното културно наследство старата част на Хеброн на Западния бряг - място за поклонение за християни, евреи и мюсюлмани, предизвиквайки възмущение в Израел, припомня БТА. През седмицата Общото събрание на ООН прие с голямо мнозинство резолюция срещу решението на Вашингтон да признае Ерусалим за израелска столица. 

Палестинците са тези, които не искат решение на конфликта, каза Нетаняху, имайки предвид изявлението на палестинския президент Махмуд Абас, че няма да работи със САЩ по никакъв мирен процес. 

През октомври Нетаняху обяви, че Израел ще излезе от организацията, след решението на американския президент Доналд Тръмп да оттегли от нея САЩ заради "антиизраелските й пристрастия".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови