''Нещо се променя в германската демокрация''. Консерваторите печелят Хесен и Бавария, втори са крайнодесните

Управляващата коалиция на канцлера Олаф Шолц се представи слабо на регионалните избори, а зелените и либералите понасят рекордни загуби

OFFNews 09 октомври 2023 в 10:26 4073 4

Регионални избори в Германия

Снимка Getty Images

Регионални избори в Германия

Дясноцентристките сестрински партии ХДС (Християндемократическият съюз) и ХСС (Християнсоциалният съюз) спечелиха регионалните избори в южните германски провинции Бавария и Хесен. Управляващата коалиция на канцлера Олаф Шолц се представи слабо, а крайнодясната "Алтернатива за Германия" е втора политическа сила в двете провинции, предаде ДПА.

Германската социалдемократическа партия на Шолц (ГСДП) и коалиционните им партньори Зелените и либералната Свободна демократическа партия (СвДП) понасят рекордни загуби. ГСДП постигна исторически най-слабия си резултат в Хесен, показват екзитполовете на обществените телевизии Цет Де Еф и АРД.

В същото време силно се представя крайнодясната "Алтернатива за Германия" (АзГ) - и в двете провинции тя е втора политическа сила.

Лидерът на десноцентристкия Християнсоциален съюз (ХСС) Маркус Зьодер определи резултатите като мандат за различна миграционна политика в Германия. "Нещо се променя в демокрацията в Германия. Трябва да реагираме на тези последици", каза Зьодер. 

Той посочи, че национална задача е да се промени миграционната политика към пакт против безконтролната имиграция. Християнсоциалистите не подобриха слабия си резултат от 2018 г., когато събраха 37,2% от гласовете.

Зьодер коментира, че ХСС разглежда на АзГ като на "крайнодясна партия". Според него не бива да се взаимодейства с нея, но трябва да се въведе различна миграционна политика, за да се намали силата на АзГ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

924

4

Diogen

09.10 2023 в 21:31

Пуснаха над 2 милиона бежанци от Близкия изток и Африка и Германия се превърна в страна от третия свят. Затова сега ще има пренареждане и надявам се много от тарамбуките да бъдат разкарани.

-4778

3

137

09.10 2023 в 19:04

Признавам грешката. Цитата е на Карвил.
Обърках го с Пол Волкер (бивш председател на FED).
А ти хубаво си запомнил кой го е казал ама хич не си разбрал защо го е казал и какво е имал предвид с него. Така, че по повод регионалните изборни резултати в Германия нека цитирам Джеймс Карвил - It's the economy stupid

2073

2

Johnny B Goode

09.10 2023 в 15:44

Абе стига си се правил на разбирач и стига си цитирал на английски неща които си нямяш понятие.
Не знам кой е Волкер и какво го е направил, но това отдолу е от съветника на Бил Клинтън - Джеймс Карвил

-4778

1

137

09.10 2023 в 11:30

Как го беше Волкер:
It's the economy stupid ;)

 
X

Да помогнем на украинските деца!